Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:230136
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.1999.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Skaidrai tematiskajai izpratnei definēšu terminus:
Noma.
Kaut juridiski vienmēr ir bijusi nošķirta telpu noma no telpu īres, tomēr vēl joprojām plaša sabiedrības daļa jauc īres un nomas institūtus, attiecīgi arī neatšķirot īrnieku no nomnieka. Arī Civillikumā noma un īre reglamentēta kā viens līgums, nošķirot tos tikai tad, kad starp tiem pastāv atšķirības. Tāpēc vispārīgam ieskatam dodu jānoskaidro šo abu jēdzienu kopīgās un atšķirīgās šķautnes.
Gan noma, gan īre ir uz savstarpējas vienošanās pamata radīts saistību tiesību mantiska rakstura līgums , ar kuru attiecīgi iznomātājs vai izīrētājs piešķir vai apsola nomniekam / īrniekam kādas lietas lietošanu. Gan no definīcijas, gan CL 2124.p. redzams, ka nomas un īres līgums ir konsensuāllīgums, ja vien līdzēji nav vienojušies par līguma stāšanos spēkā tikai pēc lietas nodošanas. Galvenā un praktiski vienīgā atšķirība starp abiem šiem saistību veidiem ir nodotās lietas izmantošanas mērķis. Ja nodotā lieta ir augļus nesoša un lietotājam ir tiesība šos augļus ievākt, tad līgums uzskatāms par nomu; ikviens cits piešķīruma līgums ir īres līgums. Turklāt svarīgi pie definīcijas ievērot, ka tas nav nomnieka pienākums ievākt augļus, bet gan tikai viņa tiesība, tāpēc, ja arī neapdzīvojamās telpas nomnieks negūst nekādus augļus no viņam lietošanā nodotajām telpām, nomas līgums nepārvēršas par īres līgumu . Tāpat svarīgi uzsvērt, ja firma vai individuāls uzņēmējs savai uzņēmējdarbībai izmanto dzīvokli namīpašnieku mājā, tā ir telpu noma.
Nomnieks.
Fiziska vai juridiska persona, kura saņēmusi lietošanā lietu no iznomātāja uz nomas līguma pamata. Nomnieks ir lietas turētājs nevis tās valdītājs (CL 2130.p.).
Pienākumi.
Saistības, kuras līguma slēdzējpuse uzņemas, parakstot līgumu.
Neapdzīvojamās telpas.
Telpas, kuras netiek izmantotas dzīvošanai, bet gan dažādu saimniecisko aktivitāšu nodrošināšanai.

Apkopojot visas šīs definīcijas varam izvērsti nodefinēt šī referāta temata saturu: par tādas juridiskas vai fiziskas personas saistībām attiecībā uz otru līguma slēdzējpusi, kas saņēmusi lietošanā no lietas valdītāja neapdzīvojamu telpu, kuru izmantos augļu gūšanai un par kuru tiks maksāta nomas maksa.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1160360
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties