Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:451556
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Nodokļi ir obligāti maksājumi valsts budžetā, lai nodrošinātu valsts funkciju izpildi. Tos maksā gan juridiskās, fiziskās personas.
Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991.gada 10.decembrī pieņemtā konstitucionālā likumā „Cilvēka un pilsoņu tiesības un pienākumi” 42.pants paredz, ka ikviena pienākums ir piedalīties valsts un pašvaldību izdevumu segšanā likumā noteiktajā kārtībā maksājot nodokļus un nodevas. Tomēr bieži vien ir novērojami gadījumi, kad šis pienākums tiek daļēji vai pilnīgi ignorēts.
Īpaši svarīgi ir pareizi novērtēt reālos kaitējuma apmērus, kas tiek nodarīti apejot (nemaksājot) nodokļus. Sabiedrības attieksme pret viena vai otra noziedzīgā nodarījumu svarīgumu lielā mērā ir atkarīga no atbildības apmēra par šo nodarījumu. Turklāt vērojams, ka sabiedrības attieksme pret nodokļu nemaksāšanas faktu ir nevis kā pret sodāmu prettiesisku darbību, bet gan kā pret pilnīgi normālu un pašsaprotamu parādību, motivējot to ar faktu, ka valsts pietiekami nerūpējas par saviem pilsoņiem.
Nodokļiem ir ļoti liela nozīme valsts ekonomikā, jo tie iedarbojas uz inflāciju, bezdarbu, makroekonomisko stabilitāti. Līdz ar to tas ietekmē uzņēmējdarbības attīstību un katra indivīda materiālo labklājību kopumā. Vieni no visizplatītākajiem nodokļu veidiem pasaulē ir netiešie nodokļi, to skaitā arī pievienotās vērtības nodoklis. Ar šo nodokli visbiežāk saskaras vienkāršie cilvēki, kad tie iegādājas kādu preci vai pakalpojumu, jo šis nodoklis tiek ieskaitīts preces cenā un faktiski sanāk, ka to maksā vienkāršais pircējs.
Nodokļu sistēmas darbības nodrošināšanai ir izveidotas attiecīgas valsts pārvaldes institūcijas. Svarīgākā institūcija ir Valsts ieņēmumu dienests, kurai jānodrošina nodokļu iekasēšanu valsts un pašvaldību budžetos, jāveic uzskaite, jānodrošina maksājumu normu ievērošanas precizitāti, jāveic maksātāju revīzijas (nodokļu auditu), tas ir, jāveic valsts administrēšana.
Šo tematu es izvēlējos tāpēc, lai labāk iepazītu un izprastu nodokļu sistēmu Latvijā. Mēs – katrs Latvijas iedzīvotājs – saskaramies ar nodokļu sistēmu un līdz ar to mums ir jāpazīst šī sistēma, lai zinātu kādi nodokļi mūs skar visvairāk un kādi mūsu darba devēju.
Kursa darba mērķis ir izpētīt nodokļu sistēmu Latvijas Republikā un izdarīt secinājumus un priekšlikumus.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125631
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties