Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:182960
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.02.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Nodokļi    4
1.1.  Nodokļu rašanās    4
1.2.  Nozīmīgākās nodokļu funkcijas un uzlikšanas pamatprincipi    6
2.  Nodokļu ieņēmumi    7
2.1.  Nodokļu ieņēmumi Bauskas rajonā un Iecavas pagastā    7
2.2.  Tiešo nodokļu ieņēmumu dinamika    10
2.3.  Netiešo nodokļu ieņēmumu dinamika    16
  Secinājumi    22
  Izmantotās literatūras saraksts    22
  Annotation    22
Darba fragmentsAizvērt

Nodokļu izcelšanās ir tikpat sena, cik sena ir mūsu civilizācija. Jau senos laikos cilvēki bija domājuši par nodokļu maksāšanu- valdnieki par to, kādus nodokļus uzlikt, pavalstnieki- kā no tiem izvairīties. Senajā Ēģiptē ar nodokli tika aplikta cepamā eļļa un izvairīties no nodokļu samaksāšanas praktiski nebija iespējams. Bija speciāli cilvēki- “skaitītāji”, kuri skatījās, kā eļļa tiek izmantota un vai tā netiek izmantota atkārtoti.
Romas impērijā pirmais nodoklis bija muitas nodoklis, un ar to aplika preču eksportu un importu. Cēzara Augusta laikā tika izveidots mantošanas nodoklis, kura likme bija 5% no mantojamās vērtības, izņēmums bija dāvanas laulātajiem draugiem un bērniem.
Latvijā, tā pat kā daudzviet citur, nodokļus pazina jau pirmie teritorijas iedzīvotāji. Senlatviešu nodokļi bija ikmēneša ziedojumi Mārai, Jumim un Rūsiņam. Vēlākos gadsimtos, kad Latvijas teritorijā valdīja gan vāci, gan zviedri, gan krievi u.c., nodokļi strauji mainījās, ja katram kņazam un muižkungam bija padomā savi nodokļi un nodevas. Par jaunas nodokļu sistēmas izveidi Latvijā sāka domāt tikai neatkarības laikā 1918.gadā.
Latvijā pirmajos gados pēc neatkarības iegūšanas valdīja liels haoss finansu jomā, un to vajadzēja savest kārtībā. Un 1920.g. 20.aprīlī Latvijā tika ieviests ienākuma nodoklis, kurš bija aizgūts no Krievijā 1916.g. izveidotā analogā likuma. 1924.g. piemēroja tirdzniecības un rūpniecības nodokli, bet arī tas bija aizgūts no Krievijas.
1921.g.16.septembrī izdeva valdības rīkojumu par nodokli nekustamajiem īpašumiem pilsētās un miestos. Procentu likmi katram gadam noteica Ministru kabinets, bet šī likme nedrīkstēja pārsniegts 4%. Ar šo pašu rīkojumu ieviesa līdzīgu nodokli arī no laiku nekustamās mantas. Saskaņa ar 1922.g. izdotajiem noteikumiem minēto nodokli valstij par labu no lauku nekustamajiem īpašumiem aprēķināja 1% apmērā no ienesīguma vērtības.
1921.g. ieviesa traktieru un viesnīcu apgrozījuma nodokli. Sākumā šo nodokli ņēma 15% apmērā pirmās šķiras uzņēmumos un vēlāk arī 10% apmērā otrās šķiras uzņēmumos, un dažāda veida vienreizējos sarīkojumos.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties