Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:720210
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tikai trīs gadus pēc vispasaules izstādes 1867. gadā Parīzē, kas atzīmēja joprojām plašo Francijas koloniālo impēriju un rietumnieku acīs atzina Parīzi par pasaules mākslas galvaspilsētu, Francija pārcieta vispazemojošāko sakāvi visā savā garajā vēsturē. Francijas – Prūsijas karš beidzās ar kapitulāciju, kam sekoja politiska sagrāve un revolūcija. Vācijas pirmais imperators tika kronēts 1871. gadā Versaļā, 1830. gadā vai 1848. gadā, laikā kad Parīzē Komūna tika represēta ar ārkārtīgi lielu nežēlību pret jebkuru liecinieku. Tomēr šie traumatiskie notikumi atstāja ārkārtīgi mazas rētas. Buržuju impērija kļuva par buržuju republiku. 1871. gads nebija pagrieziena punkts, diez vai vispār vērā ņemam datums Francijas intelektuālajā vai mākslas vēsturē. Atšķirībā no jau novecojošā Korbeta, kurš tika ieslodzīts cietumā un tika smagi sodīts par savu darbību Komūnā, lielākā daļa mākslinieku netika aiztikti, viņi pat palika neievēroti. Monē un Sislē, piemēram, izvairījās no jebkādām nepatikšanām mājās pavadot dažus mēnešus Londonā. Viņu draugs, kritiķis Teodors Durets, devās apceļot pasauli.
Lai nosvinētu buržuju stabilitāti vistipiskākais Otrās impērijas piemineklis Parīzē – opera, kuru radīja Čarlzs Garnjē (1825 – 1898) 1861. gadā – tika atvērts dažus gadus pēc Otrās impērijas pārtapšanas Trešajā republikā. Krāšņās bagātības un ārišķība, nenozīmīgais Neo-renesanses eklektisms un Neo–baroka ekstravagance, kopā ar to izšķērdīgās skulpturālās dekorācijas, greznība izpaudās dārgajos materiālos un bagātīgos, valdzinoši izliektais mēbelējums, parāda eleganci no abiem valsts režīmiem un periodiem un uzkrītošu oficiāli sponsorētās mākslas pompozitāti.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties