Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:744096
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Noslēgums.
Aplūkojot Nikolo Makjavelli uzskatus par vēsturi un vēstures filosofiju, var secināt vairākas lietas.
Pirmkārt, Makjavelli varbūt nebija gluži vēstures filosofs klasiskā šī vārda izpratnē, jo viņa uzmanības centrā vienmēr bija politika un valsts pārvaldes māksla, taču viņu vienmēr fascinēja vēsture un viņš uzskatīja, ka no tās var daudz mācīties, gan iedvesmojoties no dižiem pagātnes piemēram, gan arī izprotot apstākļu mainīšanās un notikumu cēloņus.
Otrkārt, Makjavelli iemieso sevī arī sava laikmeta – Renesanses raksturīgās iezīmes: jaunu apziņu un izpratni par vēsturi, šis viņa „jaunais ceļš”, tagadnes un pagātnes vēsturiskā saistība; individuālisms, vareno slavināšana un cildināšana, indivīda lomas vēstures veidošanā uzsvēršana; kulturālā relatīvisma apzināšanās; sekulārisms, šīs zemes (pretstatā pārpasaulīgajam) attiecību un vērtību aktualizēšana.
Treškārt, runājot tieši par viņa vēstures filosofijas uzskatiem, tos var rezumēt šādi – dabas kārtība un cilvēku daba nemainās no laikmeta uz laikmetu, tas, kas mainās ir apstākļi, un to maiņas cēloņus var izprast, izprotot vēsturi; svarīga loma ir cilvēku „izglītībai”, piemērus un iedvesmas avotus arī sniedz vēsture; mūsu spēkos tomēr nav pilnībā kontrolēt un paredzēt vēstures gaitu, mēs to varam veidot, un censties pielāgoties laikam un apstākļiem, taču vienmēr pastāv arī iespējamība, ka vēstures ritējumā iejauksies arī haotiskā likteņa daba.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties