Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:860066
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads. Nihilisma jēdziens tiesībās   
1.  Tiesiskā apziņa   
2.  Tiesību sistēma   
3.  Nihilisms pašvaldību iestādēs   
4.  Tiesiskā nihilisma veidi valsts iestādēs   
5.  Tiesiskā nihilisma sekas   
Darba fragmentsAizvērt

1. Tiesiskā apziņa.
Ir skaidrs, ka viens no kārtības priekšnoteikumiem valstī ir augsta vispārējā un jo īpaši - juridiskā kultūra, ko nosaka tas, cik lielā mērā mēs rīkojamies saskaņā ar savu tiesisko apziņu un taisnīguma jūtām. Viena no lietām, kam būtu vajadzība pievērst uzmanību, ir tiesiskā apziņa un tās stāvoklis sabiedrībā. Ja pēc iespējas lielākai sabiedrības daļai būs izpratne par kārtību valstī, par to, kā to organizēt un uzturēt, kā arī to, ka visa tā pamatā ir tiesību sistēma un tiesības, kas regulē sabiedrības svarīgākās attiecības, tad tas jau būs liels solis pretī uzdevuma izpildei.
Ar tiesisko apziņu saprot, uzskatu, ideju kopumu, kas pauž cilvēku attieksmi pret esošām un vēlamām tiesībām, likumdošanu, likumību, tiesvedību utt., viņu priekšstatus par tiesiski pamatoto un nepamatoto. Tiesiskā apziņa arī – kopums, kas ir saistīts ar viņu tiesībām un pienākumiem – to apzināšanos un realizāciju. Tiesiskā paziņa pastāv divos veidos – sabiedriskā un individuālā tiesiskās apziņas formas. Tiesiskās apziņas veidošanā un darbībā sevišķa nozīme ir sistēmai, kurā ietilpst pakārtotas sistēmas: vispārējās orientācijas (pamatelementi: vajadzības, intereses, nostādnes, ievirzes); vērtību orientācijas (pamatelements – vērtība) un motivācijas (pamatelements – motīvs) sistēmas
Tiesiskais nihilisms neapšaubāmi caurauž visu sabiedrību un arī valsts varu. Par sabiedrību, tas ir, mums pašiem kā cilvēkiem, viss skaidrs. Kā pieradām padomju laikā apiet likumu ar līkumu, tā arī tagad grūti tikt vaļā no šī dubultmorāles standarta. Gluži tāpat kā no citiem nelādzīgiem ieradumiem. Taču kritikas krustugunīs visupirms nokļūst tie, kas redzamāki — deputāti, ministri, tiesu varas pārstāvji.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties