Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:924672
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Neapšaubāmi vien no zīmīgākām, dziļākām un ietekmīgākām Nīcšes nodevām Rietumnieciskajai domāšanai ir viņa ‘varasgribas’ (Wille zur Macht) koncepts. Nīčem patiešām jebkurš, jebkas, kas ir „dzīvs”, kļūst par nelokāmās un suprīmas gribas manifestāticiju. Darbā „Viņpus laba un ļauna” viņš apgalvo: „Dzīvās būtnes cenšas visām varītēm izlādēt savu spēku – dzīvē pati ir varas griba.”
Nīcšem varasgriba uztur absolūtās vērtības. Varasgribas pieņemšana tās visās sublīmajās manifestācijās (gan skaistajā, gan neglītajā) ir pamatā nīcšiāniskajam modus vivendi. Mums ir viegli pieņemt varasgribas aspektus, kas balstīti kultūrvēsturiskā pieredzes formu sistēmā kā ‘pozitīvi’, ‘pozitīvas kategorijas’ – ‘labais’. Faustiskajam pamats nav. Tās ir iestrādātas pozitīvās kategorijas, kuru pozitivitāte nekādā mērā nav pozitīva, kā vienīgi „līdz šim bez mazākās svārstīšanās un šaubām „labais” ir atzīts par augstvērtīgāku nekā „ļaunais”, atzīs par augstvērtīgāku no veicinājuma, derīguma, auglīguma viedokļa attiecība pret cilvēku vispār.” Iespējams tas ir tā iemesla dēļ, ka Nīcše iziet viņpus sava nospraustā uzstādījuma. Katrā nākamajā savu grāmatu nodaļā Nīcše uzsver varasgribas nepatīkamās iezīmes. Visa dzīve ir varasgribas rezultāts, uzsver Nīcše, tā ir vara vadīt, valdīt, uzraudzīt, un vērst gribu uz citiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1142009
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties