Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:633917
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 35 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  DANIELS PENAKS UN VIŅA DAIĻRADE    6
1.1.  Biogrāfijas izklāsts    6
1.2.  Daiļrades apskats    9
1.2.1.  Literatūra    11
1.2.1.1.  Romāni    11
1.2.1.2.  Bērnu un jauniešu literatūra    13
1.2.1.3.  Citi    14
1.2.2.  Komiksi    14
1.2.3.  Televīzija un kino    15
1.3.  Iegūtie apbalvojumi par sasniegumiem literārajā jomā    16
2.  ROMĀNS “SKOLAS SĀPES”    19
2.1.  Romāna īss apskats    19
2.2.  Romāna žanriskā piederība, uzbūve un valoda    20
2.3.  Romānā risinātās problēmas un to aktualitāte    24
3.  NELAIMĪGAIS SKOLĒNS – SLAISTS    29
3.1.  Nelaimīgā skolēna – slaista – raksturojums    29
3.2.  Daniels Penaks – slaists    32
3.3.  Penaka ieteikumi pedagogiem darbā ar slaistiem    35
  NOBEIGUMS    37
  TĒZES    39
  SUMMARY    44
  RESUME    45
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Daniels Penaks ir nozīmīgs mūsdienu literatūras pārstāvis, par ko liecina iegūtie apbalvojumi, kā svarīgākos minot 2005.gadā iegūto Ulisa balvu par daiļradi kopumā un 2007.gadā iegūto prestižo Renodo balvu par autobiogrāfisko romānu “Skolas sāpes” (2007). Par starptautisku atzinību liecina 2008.gadā iegūtā Grand Prix Metropolis bleu balva (Monreāla, Kanāda) un cita veida cieņas apliecinājumi, piemēram, ievēlēšana par 2016.gada Brives grāmatu gadatirgus prezidentu un Boloņas universitātes pedagoģijas goda doktora titula piešķiršana (2013).
Daniela Penaka daiļrade iekļauj dažādu žanru daiļdarbus, par visizplatītāko žanru rakstnieka daiļradē minot romāna žanru. Rakstnieka daiļradē ir ap 20 romānu, ietverot gan romānus bērniem un jauniešiem, gan kriminālromānus pieaugušajiem. Daniela Penaka daiļradē pārstāvēts arī esejas žanrs; autors darbojies arī scenāriju rakstīšanā teātrim, kino un komiksiem. Rakstnieka daiļradē risināto tēmu loks ir ļoti plašs, iekļaujot gan tādas populāras tēmas kā indivīda un sabiedrības attiecības un indivīds un vara, gan pievēršoties mūsdienīgām tēmām, piemēram, diskriminācijas un rasisma izplatībai mūsdienu Francijā.
Par pētījuma objektu tika izvēlēts Daniela Penaka autobiogrāfiskais romāns “Skolas sāpes”, kas veltīts autora atmiņām par skolas laiku, akcentējot viņa kā nelaimīgā skolēna – slaista – izjūtas. Romāna ietvaros autors kā izbijis slaists un skolotājs ar 25 gadu pieredzi sniedz padomus citiem pedagogiem darbā ar slaistiem. Romāns ir atzinīgi novērtēts un plaši pazīstams ne tikai Francijā, bet arī citviet Eiropā, par ko liecina romāna dižpārdokļa statuss un tulkojums vairāk kā 30 valodās. Par daiļdarba centrālo objektu izvēlēts nelaimīgā skolēna jeb, kā šo skolēnu ar grūtībām mācībās romāna ietvaros dēvē Daniels Penaks, slaista tēls. Par slaista tēla īpatnībām, iekšējām izjūtām un grūtībām caur savām atmiņām un personisko pieredzi romānā stāsta rakstnieks Daniels Penaks.
Romānā raksturotais nelaimīgais skolēns uzskata, ka “nezināšana ir viņa dziļākā būtība” un izjūt kauna sajūtu gan skolotāju, gan ģimenes priekšā. Skolēna raksturojumā ietilpst arī alkas pēc atzinības, bieža melošana (sev un apkārtējiem), neticība saviem spēkiem, kauns par pagātni un bailes par draudu pilno nākotni, izklaidība un bezcerība. Runājot par pedagoga ietekmi uz skolēnu, strīda laikā ar savu iekšējo slaistu autors nonāk pie secinājuma, ka vissvarīgākais pedagoga darba pamatā ir mīlestība.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties