Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:804358
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
1.  NAUDA TĀS VEIDI UN FUNKCIJAS    5
1.1  Naudas funkcijas    5
1.2.  Naudas veidi    6
2.  NAUDAS VĒSTURE LATVIJĀ    8
2.1.  Senās Latvijas nauda    8
  Latvijas nacionālā valūta    9
2.3.  Lats un santīms    12
2.4.  Jubilejas monētas    14
3.  NAUDAS VILTOJUMI    16
4.  LATA PIESAISTE SDR VALŪTAS GROZAM UN EIRO    19
4.1  Latvijas ceļakarte uz eiro: 2007-2008    22
  Secinājumi    24
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKTS    26
Darba fragmentsAizvērt

Naudai sabiedrības dzīvē aizvien ir bijusi un joprojām ir izcili nozīmīga vieta. Tā tikusi nicināta, alkatīgi krāta un vieglprātīgi izšķērdēta, likumīgi izgatavota un primitīvi atdarināta, kalpojusi gan cildeniem mērķiem, gan ļauniem nolūkiem, bet nekad cilvēkus nav atstājusi vienaldzīgus.
Plašākā nozīmē – ne vien ekonomiskā, bet arī kultūrvēsturiskā un politiskā – nauda uzskatāmi atspoguļo visu civilizācijas attīstības gaitu. Tā bieži vien satur unikālu, nekur citur neatrodamu vizuālo un precizējošo informāciju par reiz dzīvojošu personu likteņiem, seniem vēstures notikumiem un valsts tradīcijām un tās vērtībām. Nereti tā dod skaidrojumu senām leģendām vai liecina par politiskām pārmaiņām valstī un neapšaubāmi ir pasaules kultūras sastāvdaļa.
Naudas vēsture Latvijā ir ļoti interesanta un vienlaikus sarežģīta. To noteikusi mūsu zemes ģeogrāfiskais stāvoklis un ilgstošā saistība ar lielajiem tirdzniecības ceļiem, no kuriem polulārākie bija t.s. dzintara ceļš, ceļš no varjagiem līdz grieķiem un zīda ceļš. Tāpat īpatnas pēdas Latvijas monētniecībā ir atstājusi vācu, poļu, ziedru un krievu politiskā un ekonomiskā virskundzība.
Mans mērķis bija izpētīt naudas vēsturi un attīstību no senajiem laikiem, kad Latvija kā valsts mūsu izpratnē vēl nemaz nepastāvēja, līdz mūsdienām, kādas naudas gājušas un nākušas mūsu zemei cauri, kāda nozīme un loma mūsu zemē, valstī bijusi šīm svešajām valūtām.
Latvijas naudu uzskata par vienu no skaitākajām, par ko mums nemaz nav jāšaubās, to apliecina arī Eiropā naudas katalogs, kas izdots 20. gadsimata sešdesmitajos gados, kur uz vāka bija ievietots trīsdesmit devītā gada simtlatnieks. Anglijas firmas “Royal Mint” kaltuves grāmatā par tās vēsturi kā viens no izcilākajiem kaltuves produkcijas paraugiem bija ievietots Latvijas brīvvalsts pieclatnieks ar Latvijas ģērboni un tautu meitas attēlu. Šīs tradīcijas turpinās arī šodien. Tā Latvija un Latvijas Banka iekļuva starptautiskajā apritē. Latvijas monētu dizains ir augstu novērtēts, un tāpēc Latviju uzaicina piedalīties arvien jaunos starptautiskos monētu projektos.
Valstī pastāvošā naudas sistēmu var vai nu sekmēt, vai kavēt tautsaimniecības izaugsmi. Autorprāt Latvijas lats sevi ir apliecinājis kā sekmīgu un stabilu naudas vienību, kas ir uzticama un atpazīstama visā pasaulē. Tādēļ mans mērķis bija pierādīt naudas stabilumu un tās lomu mūsu valsts ekonomikā, cik uzticama, droša un kalpot spējīga tā kļuvusi šo gadu laikā, kad Latvija ir brīva no citu tautu jūga un ir pastāvīga un rīcībspējīga valsts.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1167429
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties