Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:825993
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  IEVADS    3
2.  NAUDAS VĒSTURE    4
3.  MAZLIET PAR LATVIJU    8
4.  LATVIJAS BANKA    14
5.  LATVIJAS NAUDA    16
6.  SECINĀJUMI    20
Darba fragmentsAizvērt

Naudai sabiedrības dzīvē aizvien ir bijusi un joprojām ir nozīmīga vieta. Nauda vienmēr tikusi dievināta un nicināta, alkatīgi krāta un vieglprātīgi izšķērdēta, likumīgi izgatavota un primitīvi atdarināta, kalpojusi gan cildeniem mērķiem, gan ļauniem nolūkiem, taču nauda cilvēkus nekad nav atstājusi vienaldzīgus.
Gan ekonomiskā, gan kultūrvēsturiskā, gan politiskā nozīmē nauda uzskatāmi atspoguļo visu civilizācijas gaitu. Nauda bieži vien satur unikālu informāciju par reiz dzīvojošu valdnieku, persinu likteņiem, seniem vēstures notikumiem, arhitektūras un kultūras pieminekļiem, dod skaidrojumu par senām leģendām vai liecina par politiskām pārmaiņām valstī. Nauda neapšaubāmi ir pasaules kultūras sastāvdaļa.
Naudas vēsture Latvijā ir ļoti interesanta un reizē arī sarežģīta, to noteikusi Latvijas ilgstošā saistība ar lielajiem tirdzniecības ceļiem – dzintara ceļš, ceļš no varjagiem līdz grieķiem, zīda ceļš. Īpatnas pēdas Latvijas monētniecībā ir atstājusi vācu, poļu, zviedru un krievu politiskā un ekonomiskā virskundzība.
Tradicionālākā naudaszīmju forma ir bijusi monēta, kas aizstāja dažādus maiņas līdzekļus – lopus, cirvjus, gliemežvākus, ādas, noteiktas formas metāla stienīšus, kuru svaru, raudzi un vērtību garantēja stienīšu kalējs. Taču stienīši izrādījās visai neērti, tādēļ tos sāka aizstāt ar apaļām monētām, uz kurām bija attēlotas dažādas zīmes vai priekšmeti. Metāla monētas līdz pat 18.gs. bija galvenais maksāšanas līdzeklis visā pasaulē, līdz sākās papīra naudas izplatība… …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1163978
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties