Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:619402
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Aizkulises Hitlera nākšanai pie varas    3
3.  Hitlera nākšana pie varas    6
4.  Nobeigums    11
5.  Vēres    12
6.  Pielikumi    13
Darba fragmentsAizvērt

Visās velēšanās, kurās Hitlers bija piedalījies, pirms kļuva par kancleru, viņa partija savāca ne vairāk kā 37 procentus balsu. Un opozīcija, kas sastādīja aptuveni 63 procentus parasti bija visai spēcīga. Diemžēl Veimāras republikas konstitūcijā bija dažas fatālas kļūdas. Vācu valstsvīri bija vāja izpratne par demokrātiju, daži no viņiem aktīvi vērpa intrigas, lai to gāztu. Turklāt Hitlers baudīja teju veselu virkni veiksmes, kas palīdzēja nākšanai pie varas. Viņš guva milzīgu labumu no Lielās depresijas, prezidenta vecišķumu, opozīcijas nekompetenci, un nevajadzīgas dibenistabu darījuma parādīšanās, tieši tajā brīdī, kad nacisti sāka zaudēt popularitāti.
Demokrātijas kritiķi bieži vien apgalvo, ka Hitlers nāca pie varas demokrātiskās vēlēšanās. Tā nav taisnība. Hitleram nekad nebija pietiekoša vēlētāju atbalsta, lai kļūtu par Vācijas kancleru un vienīgais iemesls kādēļ viņš ieguva šo amatu bija tādēļ, ka toreizējie Vācijas valstsvīri iesaistījās vairākos aizmuguriskos darījumos. Daži apgalvo, ka Hitlera varas iegūšana toreizējā Veimāras sistēmā tomēr bija likumīga. Problēma ir tā, ka tas tika uzskatīts par “likumīgu” Veimāras republikā, netiktu uzskatīts par tādu jebkurā patiesā un veiksmīgā demokrātijā. Tādās demokrātijās kā ASV vai Apvienotajā Karalistē, Hitleram nekad nebūtu bijis iespējams nākt pie varas.
Vācijas Veimāras republika jau no paša sākuma bija lemta bojāejai. Vācijai nebija nekādu demokrātijas tradīciju un turklāt daudzas partijas bija pret pilnīgas demokrātijas izveidošanu un nostiprināšanu. Tie bija vecie monarhisti, armija, industriālisti, nacionālisti un dažas citas konservatīvās partijas. Daudzi, arī nacisti, piederēja ne tik daudz republikai, kā konspiratoriem, kas vēlējās to gāzt. Kad nāca laiks, lai izveidotu republiku, konservatīvo partijas šajā procesā nepiedalījās. Viņi visu atbildību atstāja sociāldemokrātiem, kuri arīdzan nebija pārāk entuziastiski attiecībā uz republikas veidošanu, bet pašu spēkiem vienalga to izdarīja. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties