Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:104717
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Kas ir monopols?    4
3.  Monopolu veidi    5
4.  Monopolisms Latvijā    6
5.  Pretmonopolu likumi    8
6.  Konkurences likums    8
7.  Nobeigums    11
8.  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Šajā referātā tiks raksturots monopolisms, tā raksturīgākās iezīmes un īpatnības Latvijā. Taču galvenā uzmanība tiks pievērsta ne tikai Latvijas monopoluzņēmumiem, bet arī to galvenajām problēmām kopumā.
Pirmās divas nodaļas tiks veltītas monopola kā jēdziena izskaidrošanai un monopolu veidu vispārīgam raksturojumam. Taču kā piemēri tiks nosaukti tikai Latvijas monopoluzņēmumi.
Kopš neatkarības iegūšanas, Latvija ir attīstījusies dažādās jomās un visnotaļ pozitīvi. Pirms vairākiem gadiem cilvēkiem praktiski nebija izvēles brīvības, visur valdīja monopols. Taču ar laiku monopoldarbība Latvijā tika izskausta. Šeit jāpiemin Konkurences likums, kurš tika pieņemts 1997.gadā, lai ierobežotu monopoldarbības attīstību Latvijā. Par to būs arī atsevišķa nodaļa.
Monopoluzņēmums atšķiras no konkurējoša uzņēmuma, ar to, ka tas var nerūpēties par pakalpojumu vai preču daudzuma palielināšanu, bet ierobežot ražošanas pieaugumu. Pilnīgi pietiek palielināt cenas, līdz ar to arī palielināsies ienākumi. Tiek uzskatīts, ka monopols sekmē nevienlīdzības pieaugumu ienākumu ziņā. Milzīgi monopoli iegūst ekonomisko un arī reālo politisko varu, kas līdzvērtīga nelielu valstu varai. Tāpēc monopolam var būt lielāka ietekme, nekā daudzi varētu iedomāties.
Tiks raksturoti arī Latvijas monopoluzņēmumi, to darbība, taču Latvijā tādu uzņēmumu nav daudz. Un tas, ka šādi uzņēmumi pastāv, ir vairāk pozitīvs aspekts nekā negatīvs.
Šim referātam izmantoju piecas grāmatas, kurās monopols tika raksturots ļoti sīki un detalizēti. Es centos apkopot pašu galveno par monopolu, tā raksturīgajām iezīmēm, kā arī par monopolisma attīstību Latvijā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties