Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:224651
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Teorijas vispārīgs apskats
No dažādiem literatūras avotiem (piemēram, Nafukho 2003) secināms, ka modernizācijas teorija (angļu val. – modernisation theory), līdzās atkarības teorijai (angļu val. – dependency theory) un pasaules sistēmas teorijai (angļu val. – world‑system theory), kuras pārstāv marksisma atzaru, ir viena no attīstības (angļu val. – development) teorijām.
Grāmatas “Ievads politikas zinātnē” autori raksta, ka modernizācijas teorijas ideju jau pirms 200 gadiem aizsācis Hēgelis (Hegel). Viņš apgalvoja, ka visu pasaules sabiedrību attīstību vienā virzienā maina un vada visu aspektu – ekonomikas, kultūras un politikas – kopums. Viņš arī uzskatīja, ka izmaiņu procesa cēlonis ir garīgās vērtības, kam vēlāk iebilda Markss (Marx), uzsverot ekonomiskos aspektus, industrializāciju. Laika gaitā citi teorētiķi ir uzsvēruši kultūras nozīmi (Makss Vēbers (Weber)), izglītības, komunikācijas vai vidusšķiras attīstību, tomēr kopējā iezīme ir tā, ka visi atbalstījuši ideju par attīstību kā vienotu procesu, kas iesaista visus minētos aspektus (Roskin et al. 2000: 31).
Viens no iespējamajiem modernizācijas definējumiem ir šāds: “Modernizācija ir dinamisks process, kas notiek, mijiedarbojoties ekonomiskajiem, politiskajiem, sociālajiem un psiholoģiskajiem spēkiem sabiedrībā.” (cit. pēc Baber 2001) Vienkāršāk sakot, modernizācijas teorija “skaidro nacionāla mēroga attīstību, uzsverot ekonomisko izaugsmi un “vesternizāciju” (angļu val. – westernization).” (Souza & Stutz 1994: 644) Rietumeiropas un Ziemeļamerikas modernizācijas ietekme bija paredzēta pasaules perifērajiem reģioniem (jaunattīstības valstīm). Ar to tiek pieņemts, ka industriāli attīstītās valstis ir modernas, turpretī nabadzīgajām valstīm, lai iemantotu šo īpašību, jāiziet modernizācijas process (Souza & Stutz 1994: 644).…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1202075
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties