Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:973421
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Simbols    5
  Sapņi    6
  Komunikācija    6
  Skaidrojums    6
  Tulks   
  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēks runā, viņa balss izskan uzrunājot pasauli. Pasaule, kura ir simbolu pasaule, pasaule, kuru cilvēks nemitīgi pārvērš simbolos. Šādā pasaulē simbols ir itin viss un ārpus simboliem nav nekā, ārpus tiem ir reālais, noslēpumainas, patiesais un nekad neizzināmais cilvēkam, tādēļ baisais un nežēlīgais. Cilvēkam ir bail no šī nezināmā, tādēļ viņš to ietver simbolos, tādejādi nogalinot un gūstot pār to varu. Taču simboli ir ne tikai veids kādā cilvēks uztver ārējo pasauli, caur simboliem cilvēks komunicē arī pats ar sevi. Viens šādas komunikācijas piemērs ir sapņi. Tie ir bagātīgi pildīti ar simboliem, sapņu tēli ir kompozicionāli simbolu veidojumi. Sapnis ar savu noslēpumainību un neparastumu uzrunā cilvēku totalitātē.
Arī literatūrā un vēsturē sapņiem ir bijusi liela nozīme, Bībelē nevienu vien klasisku pagrieziena punktā klātesošs ir bijis sapnis un sapņa skaidrotājs, dēļ viena sapņa ir izlietas asiņu jūras un viens vienīgs sapnis ir radījis neskaitāmas brīnumainas izglābšanās šķietami bezcerīgās situācijās. Kāpēc gan šāds šķietami necils un nenozīmīgs ikdienas dzīvē veidojums kā sapnis, ir veicis tik dīvaini spēcīgi ietēmējošus darbus. Kas ir šīs sapnis un kāda tam ir nozīme?
Es vēlēts teikt, ka sapnis tā ir cilvēka saruna pašam ar sevi. Kāda ir šī saruna un kāda nozīme ir sapņu simboliem šajā sarunā, es mēģināšu atklāt. Sapņa noslēpums un problēma, kuru es jau iepriekš spēju paredzēt rakstot šo darbu, ir problēma, kas saistīta ar nespēju pilnībā atcerēties vai pārstāstīt sapni, šī problēma sapņojas sapņa parvalodiskajā pieredzē, cilvēkam nav nedz pietiekoša treniņa nedz mehānismu kā sapņa simbolu valodu pārkodēt mutvārdu vai rakstveida valodā. Sapņa valoda ir daudz bagātāka, kā mūsu tehniskā valoda, kuru mēs lietojam komunikācijā ar citiem. Šīs divas dažādās simbolu sistēmas, atšķiras ar kriptorikas niansēm, kā piemēram sapņa valoda ir unikāla katram sapnim, tā ir neatkārtojama un pat šīs vienas simbolu sistēmas ietvaros vienam un tam pašam simbolam var piemist ļoti daudzas dažādas nozīmes, turpretim mūsu valodai ko parasti lietojam komunikācijā ar citu, šī simbolu daudznozīmība ir izskausta līdz minimumam. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties