Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:669362
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mode var tikt uzskatīta par mākslas veidu, kas izmanto kultūras materiālus dabisko ķermeņu pārveidošanai. Mode ietver sevī sociālo statusu, dzimumu un arī pievilcību. Ķermeņa dekorēšana (pīrsings, tetovēšana, rētošana, zobu metāliskošana un pēdu iesiešana) ir dabiskā ķermeņa pārveidošana. Apģērbies cilvēks taču izskatās vairāk iekārojams nekā būdams kails. Un tas nav tikai tāpēc, ka apģērbs piesedz ķermeņa defektus. Arī tāpēc, ka apģērbs un mode spēj maldināt informāciju par konkrēto cilvēku (un šī maldināšana vajadzīga mums ir tikai pozitīvā virzienā).
Apģērbs, protams, tiek valkāts jau no aizvēsturiskiem laikiem. Bērēs, kas notikušas 25 tūkstošu gadu atpakaļ Krievijā, mirušie tikti ievīstīti dzels lūgšanu krellēs. Skatoties pēc ķermeņu novietojuma, tiek uzskatīts, ka šīs krelles kādreiz dekorējušas cepures un citus apģērba gabalus. Bet dzīvnieku zobus kā rotāšanās elementu lietoja jau 40 tūkstošus gadu atpakaļ.
1920-jos modes dizaineris Pauls Poirē radīja slaveno “meitēna” stilu. Meitenes meta pie malas ciešās korsetes un vilka īsus svārciņus un kleitas, kas atklāja kājas un rokas. Šim stila bija daudz kopīga ar franču prostitūtas izskatu, ko Pirmā Pasaules kara laikā radīja kompānija, kas šuva apģērbus amerikāņu kareivjiem. Šajā laikā valdīja liels apzinīgums pār savu ķermeni (tāpat tika vēroti arī apkārtējie). Meiteņu mati bija īsi (parasti “boba” griezums) un viņas lietoja vairāk kosmētikas nekā jelkad iepriekš.
No trīsdesmitajiem līdz piecdesmitajiem ideālu sievieti un viņas modi veidoja filmu industrija. Ideāla sieviešu figūra uzsvēra krūtis, kājas un proporcijas, kādas bija Merilinai Monro. Mediji (mērķējot uz melnajām sievietēm) sāka cildināt gaišas ādas priekšrocības. Šī bija Merilinas ēra un viņa arī diktēja skaistuma standartus. Modē bija sievišķīgas figūras ar lielām krūtīm. Un tieši šajā laikā (1959) arī parādījās pirmā Bārbija – viņai bija garas kājas, lielas krūtis, tievs viduklis, toties gandrīz nebija gurnu. Sāka parādīties pirmās zāles, kas mazina apetīti un sola strauju svara zudumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties