Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:453262
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

‘'Ierobežota laikā, Karolingu renesanse tomēr bija ierobežota arī izplatībā. Tāda, kāda tā saglabājusies līdz mūsdienām, Karolingu māksla ir izteikta galma māksla, saistīta ar noteiktu valdnieku vai viņam tuvu stāvošām personām.’'
Karolingu laika māksla ietver sevī gan vēlās antīkās mākslas tradīcijas, gan agrīnā kristietības laika didaktiskās tendences, gan gallu un franku, kā arī citu ģermāņu tautu mākslas mantojumu. Karolingu (arī Merovingu) laika māksla bija pirmais solis, lai sagatavotu vēsturisku augsni šo dažādo tendenču saplūšanai vienotā laikmeta mākslas strāvojumā.
‘'9. gadsimta dažādajās mākslas darbnīcās, kas atradās pie Franku valsts galma un no galma atkarīgos klosteros, tika izstrādāti pirmie topošās viduslaiku mākslas jaunie principi, kas tālāk pārauga romānikas un gotikas stilā.’'
Franku valsts nepastāvēja ilgu laiku. Valsts sašķelšanās notika neilgi pēc Kārļa Lielā nāves 814. gadā, viņa mazdēlu laikā. Tajā bija politiski apvienotas lielas teritorijas, tomēr valstī trūka ekonomiskas un etniskas kopības, kas veicināja valsts sašķelšanos. Ap 9. gadsimtu valsts rietumu un austrumu daļas iedzīvotāji nesaprata viens otru - romanizētie galli un franki runāja vienā, bet ģermāņi - citā valodā.
843. gadā tika noslēgts Verdenas līgums, pēc kura Kārļa Lielā mazdēli sadalīja Franku valsti, katrs saņemot sev kādu teritoriju. Tā, sašķeļoties Franku valstij, radās vēlākās feodālās valstis - Itālija, Vācija un Francija. Jaunie viduslaiku mākslas principi, kas bija iezīmējušies 9. gadsimta 1. pusē, tālāk attīstījās katrā no šīm valstīm citādāk.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties