Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:758821
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.08.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Mīlestības tēma Šekspīra daiļradē sastopama gan komēdijās, gan traģēdijās, taču vislielāko atspaidu tā gūst tieši komēdijās. „Tā ir gandrīz vai viena no Šekspīra maģistrālajām tēmām.” [1:161]. Mīlestības tēmas izpēte allaž ir interesējusi pētniekus un kalpojusi par neizdibināmu un neizzināmu avotu, kas saistās ar jūtām un to impulsiem. „Mīla Šekspīra daiļradē ir daudzveidīga un dažāda, ik lugā tā allaž vieš dzīves pilnības izjūtu, apliecinādama cilvēka ticību dzīvības nepārtrauktībai pat visdrūmākajās traģēdijās.” [1:161]. Šekspīra traktējums par mīlas tēmu katrā viņa lugā ir citāds. Mīlestība nešķiro cilvēkus pēc vecuma, dzimuma, rases vai citiem kritērijiem. Mīlas attiecības ietver mīlniekus, laulātus pārus, draugus, vecākus un bērnus. „Šekspīra attieksme pret mīlu ir tuva tai, ko atrodam Ovīdija darbos : mīla ir dzīves dzinējspēks, tās mūžīgās nepārtrauktības avots.” [1:162]. Mīlestība bagātina cilvēka personību, ļauj attīstīties garīgi. Tā ieaudzina pacietību, cieņu, līdzjūtību un sapratni pret cilvēkiem, padara mīlnieku ētiski tīrāku un skaidrāku. Tas varētu būt izskaidrojams ar to, ka mīlas jūtas allaž ir vērstas attīstības virzienā, tās necieš krāpšanas un glaimus. Mīlestības traktējums ir visaptverošs, tādēļ katrreiz mīlas situāciju izskaidrojums var būt dažāds atkarībā no cilvēka uzskatiem, audzināšanas un pašizaugsmes. Pastāv arī tādi faktori, kas bremzē mīlestības jūtu attīstību, tie ir pazemojumi, necieņa, meli, taču kopumā mīlestība kā ilgu un harmonizējoša spēka izpratne attīstās uz jūtu impulsu bāzes.
Savā referātā esmu pētījusi mīlestības tēmu komēdijā „Sapnis vasaras naktī” un „Spītnieces savaldīšana”, kā arī traģēdijā „Romeo un Džuljeta.” Abos darbos mīlas traktējums ir atšķirīgs, tas atklājas caur personāžu raksturiem un uzskatiem. Zīmīgi ir tas, ka draudzība un mīlestība ir savā starpā cieši saistīti jēdzieni, kas visnotaļ papildina viens otru, piešķirot dziļāku nozīmību un nesaraujamo sasaisti ar jūtu sintēzi. Mīlestības tēmu allaž papildina dažādi samezglojumi, piemēram, uzticība mijas ar nodevību, labais tiek pretstatīts ļaunajam, savukārt kā pretmets ambīcijām ir labestība. Dažkārt mīlestība prasa arī upurus. Kas patiesi mīl, tam jabūt gan morāli, gan garīgi gatavam sniegt mīlamajam cilvēkam atbalstu vienmēr, kad tas ir nepieciešams. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties