Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:728532
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Mikroviļņu enerģijas raksturojums    3
  Mikroviļņu krāsns konstrukcija    5
  Virtuves trauki    6
  Produktu gatavošanas tehnoloģija    8
  Produktu raksturojums    10
  Produktu gatavošanas režīmu regulēšana    11
  Mikroviļņu krāsns ekspluatācija un drošība    12
  Mikroviļņu krāšņu daudzveidība    14
  Nobeigums    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Mikroviļņu enerģijas raksturojums

Mikroviļņu enerģija ir vidējas frekvences elektromagnētiskās enerģijas forma, kuras viļņu garums ir starp radioviļņiem un infrasarkanajiem stariem. Mikroviļņi no radioviļņiem atšķiras ar to, ka tie ir daudz īsāki un to svārstību frekvence ir daudz lielāka nekā radioviļņiem. Mikroviļņu enerģijai piemīt jonizējoša iedarbība, tādēļ tā neatstāj graujošu iespaidu uz šūnām un hromosomām. Ilgstoša mikroviļņu iedarbība rada apdegumus.
Produktu gatavošanai lieto mikroviļņus, kuru frekvence ir 2450 MHz (1 MHz – 1 miljons svārstību sekundē) un viļņu garums 12.25 cm. Mikroviļņi ir enerģijas nesējs, bet ne siltums. Mikroviļņi līdzīgi gaismai izplatās pa taisni. Satopot šķērsli, tie atstarojas, iet cauri vai arī tiek absorbēti.
Enerģijas atstarošana. Mikroviļņi atstarojas no metāla, tāpat kā bumbiņa atlec no sienas. Tādēļ metāla traukus nav ieteicams lietot mikroviļņu krāsnī. Turpretī pašas krāsns izgatavošanai lieto metālu, lai enerģija neizplūstu no krāsns, arī durvīs ir perforēts metāla režģis. Tas ļauj novērot ēdiena gatavošanas procesu, nepieļaujot mikroviļņu noplūdi.
Enerģijas caurplūde. Mikroviļņi iet cauri dažiem materiāliem (stikls, plastmasa, papīrs) tāpat kā saules gaisma iet cauri stiklam. Tā kā šie materiāli mikroviļņu enerģiju neatstaro, ne arī absorbē, tie ir piemēroti lietošanai mikroviļņu krāsnīs.
Enerģijas uzsūkšana (absorbcija). Enerģija neredzamu viļņu veidā tiek ievadīta krāsnī no aizmugurējās sienas labās puses un no augšas tiek virzīta uz gatavojamo produktu, kurš uzlikts uz rotējoša diska. Atšķirībā no parastajiem produktu gatavošanas paņēmieniem mikroviļņu krāsnī nenotiek tieša siltuma iedarbība uz produktu. Siltuma enerģijas izplatīšanās produktā ir ilgstošs process. Produktu gatavošanas laikā mikroviļņu krāsnī produkts absorbē mikroviļņus. Tie iespiežas 20-40 mm dziļā slānī. Mikroviļņu enerģija iedarbojas uz produktu molekulām, sevišķi ūdens, cukura un tauku molekulām, liekot tām vibrēt 2450 miljonu reižu sekundē. Vibrācija rada berzi, kuras rezultātā tiek izdalīts liels siltuma daudzums, uz kura rēķina notiek produktu sagatavošana.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties