Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:717078
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.12.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Starp Mikelandželo ievērojamākajiem arhitektūras darbiem ir arī viņa ieguldījums Svētā Pētera bazilikā Romā. Lai arī viņš nav sākotnējais arhitekts, viņš pārņem darbu pēc savu priekšgājēju nāves. Bazilikas celtniecība tiek sākta 1506. gadā pēc arhitekta Donato Bramantes projektiem. Iedvesmojoties no milzīgā apļveida romiešu tempļa Panteona, Bramante plāno būvēt templi austrumu krusta formā. Centrālais plāns ir ļoti populārs dižrenesanses arhitektu vidū. Celtniecība ilgst vairāk kā gadsimtu, un, arhitektiem mainoties, arī būvprojekts tiek vairakkārt mainīts. 1547. gadā 72 gadu vecumā uzņemties projektu un kļūt par galveno arhitektu pēc pāvesta Pāvila III lūguma tiek uzrunāts Mikelandželo. Ņemot vērā savu priekšgājēju arhitektūras ideju apkopošanu, Mikelandželo nolemj atgriezties pie sākotnējā Bramantes plāna, vienkāršojot un vienlaikus stiprinot dizainu. Sekojot seno tempļu piemēram, bazilikas masīvs tiek veidots centrālās kupolveida ēkas formā, ieeju paslēpj ar kolonnām pārvilkts portiks un centrālā ieeja atrodas austrumu pusē. Mikelandželo dzīves laikā būvniecība ievērojami progresē, tiek uzbūvēts pat kupola cilindrs, taču grandiozo projektu pabeigt neizdodas, jo Mikelandželo mirst pirms bazilikas pabeigšanas. Pēc pāvesta rīkojuma arhitekts Maderno pagarina krusta austrumu daļu un pabeidz fasādi. Svētā Pētera bazilika Vatikānā tādējādi iegūst katoļu celtnes izskatu. Mainoties laikmetiem, tās gaitā ir vērojama dižrenesanses arhitektu atkāpšanās no stingras sekošanas antīkajiem paraugiem un pakāpeniska pāreja uz brīvākām un greznākām baroka formām. 1626. gadā ēka tiek iesvētīta.
Atsevišķi ir vērts pieminēt ēkas kupolu, kuru veidojis Mikelandželo. Tam par pamatu tiek ņemts 1420. gadā Florencē celtais Brunelleski katedrāles kupols, kā arī, pastiprinot slodzi nesošās konstrukcijas, Mikelandželo saglabā Bramantes projekta centrisko vienotību. Stabilitātes labad Mikelandželo iecerētā puslodes kupola vietā tiek radīts olveida apjoms. Katedrāles kupols, kura diametrs ir 42 m, apkārtmēra ziņā tikai nedaudz atpaliek no Panteona kupola, turklāt sasniedzot daudz lielāku augstumu.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties