Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:680224
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Meža nozares valsts pārvalde    4
2.1.  Zemkopības ministrija    5
2.2.  Valsts meža dienests    5
2.3.  Valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”    6
3.  Tiesības uzturēties mežā    7
4.  Mežsaimnieciskās darbības ierobežojumi    10
4.1.  Mežsaimnieciskās darbības ierobežojumi īpaši aizsargājamās teritorijās    10
4.2.  Koku ciršanas aprobežojumi    12
4.3.  Meža nekoksnes vērtību izmantošanas aprobežojumi    16
4.4.  Meža atjaunošanas aprobežojumi    19
5.  Nobeigums    21
6.  Atsauces    22
7.  Izmantojamās literatūras saraksts    23
Darba fragmentsAizvērt

Mežs ir mūsu nacionālā bagātība. Tas aizņem gandrīz pusi Latvijas teritorijas- 2,9 milj. ha jeb 1,2 ha meža uz katru iedzīvotāju. Meža daudzums un tā kvalitāte nodrošina ne tikai vietējo patēriņu, bet ieņem arī ievērojamu vietu valsts ārējā tirdzniecībā. Mežs kā atjaunojams dabas resurss, nodrošina pamatu nozares ilgt spējīgai attīstībai.
Pēdējos desmit gados meža nozare ir kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem tautsaimniecības nozarēm, kas sekmīgi attīstījusies tirgus ekonomikas apstākļos, un tas ir likumsakarīgi. Meža sektora attīstība sekmē arī saistīto nozaru (transports, būvniecība...) augšupeju un rada jaunas darbavietas. Ar mežu saistītās nozarēs nodarbināti 75-80 tūkstoši cilvēku, bet saražotā produkcija veido 15-16% no iekšzemes kopprodukta.
Diemžēl cilvēks dabu apjauš un domā galvenokārt kā par resursu- dažādu materiālu un vēlākos gadsimtos arī sajūtu un emociju krātuvi. Modernajā sabiedrībā ir pieņemts runāt par koku ciršanu. Augošo koku cilvēks redz kā sortimentu apkopojumu.
Pateicoties mežkopju paaudžu pašaizliedzīgam darbam, mežs mūsu valstī nav zaudējis savu ekoloģisko un sociālekonomisko vērtību arī šodien.
Diemžēl stāvoklis valstī nav iepriecinošs, jo 60% no likumpārkāpumiem ir meža likumpārkāpumi. Šī darba uzdevums ir noskaidrot likumpārkāpumu cēloņus, mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus (koku ciršanas aprobežojumi, meža nekoksnes vērtību un meža atjaunošanas aprobežojumi).
Darba temats “Meža lietošanas tiesību aprobežojumi” tika izvēlēts tāpēc, ka pati esmu meža īpašniece un bieži vien saskaros ar dažāda veida problēmām, kas ir saistītas ar meža lietošanu un mežsaimnieciskās darbības veikšanu.




1.MEŽA NOZARES VALSTS PĀRVALDE

1.1. ZEMKOPĪBAS MINISTRIJA

Zemkopības ministrija (ZM) ir centrālā izpildvaras iestāde, kuras galvenais uzdevums – izstrādāt un kopīgi ar citām valsts pārvaldes iestādēm īstenot valsts politiku lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības jomā, kā arī koordinēt šo nozaru darbību.
ZM Meža sektoru veido Meža politikas un Meža resursu departaments, kuru galvenais uzdevums ir realizēt meža nozares normatīvo funkciju un koordinēt atbalsta funkcijas īstenošanu. ZM veic šādus uzdevumus:

izstrādā Meža nozares politiku un attīstības stratēģiju, kā arī meža apsaimniekošanas, meža resursu izmantošanas, meža dabas aizsardzības un medību saimniecības normatīvo aktu projektus;
pārstāv Latvijas meža nozari starptautiskās organizācijās un procesos, koordinē starptautisko sadarbību, sagatavo starptautiskās vienošanās;
koordinē sabiedriskās attiecības ar meža nozari saistītajos jautājumos. Veic sabiedriskās domas izpēti un veicina izpratni par meža nozari;
analizē, novērtē un modelē meža resursu stāvokli un izstrādā priekšlikumus meža resursu produktivitātes un izmantošanas uzlabošanai;
ZM pārraudzībā atrodas Valsts meža dienests un valstij piederošos mežus apsaimnieko Valsts akciju sabiedrība “Latvijas Valsts meži”, kuras akciju turētājs arī ir Zemkopības ministrija.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties