Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:902487
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.11.2000.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Jebkura sabiedrība, kas darbojas uz tirgus ekonomikas principiem, nevar neatzīt, ka viens no šādas sabiedrības pastāvēšana pamatnosacījumiem ir – privātpersonas īpašumtiesību atzīšana, ievērošana un nodrošināšana. Tieši īpašums, ar kura palīdzību cilvēks var nodrošināt savas fizioloģiskās un sociālās vajadzības, ir tas, kas motivē sabiedrības locekļus darboties, rūpēties par sava īpašuma un labklājības pieaugumu,. līdz ar to paaugstinot arī sabiedrības kopējo labklājības līmeni. Apzinoties šo būtisko patiesību, jau Amerikas savienoto valstu konstitūcijā, kuru uzskata par vienu no vecākajām konstitūcijām, un kura darbojas joprojām, kā viena no četrām cilvēka pamattiesībām tika nosaukta tiesība uz īpašumu.
Arī Latvijas Republikas privāttiesību sistēma, kuras pamats ir Civillikums, balstās uz īpašuma tiesību atzīšanu.
Attīstoties sabiedrībai un tajā valdošajai tiesību sistēmai, jēdziens īpašuma tiesības ir mainījies un attīstījies, daudzi tiesību zinātnieki veikuši plašus pētījumu un veidojuši monogrāfijas, mēģinot izstrādāt precīzu jēdziena “īpašums”, “īpašumtiesības” definīciju.
Civillikuma Lietu tiesību daļas 927.pants nosaka, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t.i. tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību. Savukārt 1038. pants nosaka, ka īpašnieks var viņam piederošo lietu valdīt, iegūt tās augļus, izlietot to pēc sava ieskata savas mantas pavairošanai un vispār to lietot visādā kārtā, kaut arī no tam rastos zaudējums citai personai.
Līdz ar to no šādas definīcijas var secināt, ka īpašuma tiesība ir absolūta, un īpašniekam, realizējot savas tiesības, nav jārēķinās ne ar kādas citas konkrētas personas, ne ar sabiedrības kopumā interesēm.
Taču šāda absolutizēta pieeja, kas pilnībā atbilst konkrētā privātīpašnieka interesēm, ir pretrunā ar sabiedrības kopumā interesēm, līdz ar to rodas vajadzība noteiktos gadījumos ar likumu ierobežot īpašnieka tiesības par labu sabiedrībai. tāpēc Civillikuma 1036.pantā ir noteikts, ka īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību par lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem.

Īpašuma objekti pēc savas dabas var būt visdažādākie – personīgas lietošanas priekšmeti, transportlīdzekļi, vērtspapīri, nekustams īpašums, u.t.t., un atkarībā no tā, cik lielā mērā, izlietojot savas īpašumtiesības attiecībā uz konkrētu lietu, īpašnieks var ietekmēt sabiedrības intereses, arī tiek noteikti īpašuma tiesību aprobežojumi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties