Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:675263
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  IEVADS    3
2.  MĒRI, METRIKAS UN INDIKATORI    4
3.  METRIKAS PROCESĀ UN PROJEKTĀ    4
3.1.  PROCESA METRIKAS UN PROGRAMMATŪRAS PROCESU UZLABOŠANA    5
3.2.  PROJEKTA METRIKAS    8
4.  PROGRAMMATŪRAS MĒRĪJUMI    9
4.1.  UZ IZMĒRU ORIENTĒTAS METRIKAS    9
4.2.  UZ FUNKCIJU ORIENTĒTAS METRIKAS    11
5.  SAITES STARP DAŽĀDĀM METRIKĀM    13
6.  METRIKAS PROGRAMMATŪRAS KVALITĀTEI    14
6.1.  UZ KVALITĀTI IETEKMĒJOŠO FAKTORU APSKĀTS    14
6.2.  KVALITĀTES MĒRI    15
6.3.  DEFEKTU NOVĒRŠANAS EFEKTIVITĀTE    16
7.  METRIKU INTEGRĀCIJA PROGRAMMATŪRAS PROCESĀ    17
9.  KOPSAVILKUMS    18
10.  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    19
Darba fragmentsAizvērt

Mērīšanas ir fundamentālas visām projektēšanas disciplīnām. Arī programmatūras izstrāde - nav izņēmums. Lords Kelvins kādreiz teica:

Ja jūs varētu izmērīt to, par ko jūs runājiet un pārveidot to ciparos, tad jūs kaut ko zināsiet par to; bet kad jūs nevarat izmērīt, kad jūs nevarat pārveidot to par skaitli, tad zināšanas kļūst pat trūcīgām un neapmierinošām: tas varētu būt zināšanas sākums, bet diez vai jūs sasniegsiet progresu.

Pēdējo desmit gadu laikā programmatūras izstrādātāji galīgi pieņēma Lorda Kelvia vārdus pie sirds. Bet ne bez satraukuma un neliela strīda.
Programmatūras metrikas aptvēra plašu programnodrošinājuma mērījumu sfēru. Ar mērījumiem var izmērīt programmatūras veidošanas procesu, izmantojot zināšanu bāzi. Programmatūras projektā mērījumi var palīdzēt novērtējumiem, kvalitātes kontrolēm, produktivitātes novērtēšanai un projekta vadīšanai. Beigu beigās, mērījumus var izmantot programnodrošinājuma izstrādātāji, lai novērtētu tehniska darba produktus un lai veiktu stratēģisku lēmumu pieņēmšanu projekta attīstīšanas gaitā.
Programmatūras projekta vadība vispirms asociējas ar produktīviem un kvalitatīviem mērījumiem - programmatūras attīstīšanas "izejas" mēriem tādiem, kā izstrādes pūles un laiks, un mēriem "derīgs izmantošanai" saražotiem produktiem. Plānošanai un mērķu novērtēšanai ir vēsturisks raksturs. Kāda bija programmatūras attīstības produktivitāte pagājušos projektos? Kāda bija saražotas programmatūras kvalitāte? Kā var izmantot datus par pagājuša projekta kvalitāti un produktivitāti tagadnē? Kā pagātnes pieredze var palīdzēt mums plānot un novērtēt precīzāk? Šī tēmas ietvaros būs izdalītas tādas programmatūras metrikas, kādas izmanto projekta un procesa mērīšanai.
Lai gan termiņi "mērs", "mērījumi" un "metrikas" bieži izmanto aizstājot vienu ar otru, ir svarīgi atzīmēt izveicīgas atšķirības starp viņiem. Tā, kā "mērs" un "mērījums" var lietot, kā lietvārdu un kā darbības vārdu, termiņu definīcijas var būt sajauktas. Bez programmatūras izstrādāšanas konteksta, mērs var norādīt garumu, apjomu, svaru vai kāda produkta vai procesa atribūta vērtību. Mērījums ir mēra noteikšanas procedūra. IEEE Standart Glossary of Software Engineering Terms definē metriku, kā "kvantitatīvs mērs, kurš parāda kādā pakāpē sistēmai, komponentei vai procesam ir spēkā dotais atribūts."
Kad ir sasniegts kāds vienkāršs mērķis (piemēram, kļūdu skaits, atklāts vienkārša moduļa pārbaudes gaitā), var teikt, ka mērs ir uzstādīts. Mērījumi parādās, kā vienu vai vairāku mērķu sasniegšanas rezultāts (piemēram, moduļu pārbaudes skaits ir pētīts, lai savāktu mērus par kļūdu skaitu katrā pārbaudē). Līdzīgi programmatūras metrika attiecas pie individuāliem mēriem (vidējais kļūdu skaits katrā no pārbaudēm, vai vidējais kļūdu skaits, sameklēts vienai personai par stūndu).
Kad programmatūras izstrādātāji sakopo mērus un attīsta metrikas, parādās indikatori. Indikators ir kombinētu mēru metrika, kura nodrošina ieskatu programmatūras procesā, programmatūras projektā, vai produktā kā tādā. Šis ieskats ļauj projekta vadītājam vai programmatūras izstrādātājam noskaņot procesu, projektu vai produktu, lai tie kļūstu labāk.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties