Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:681554
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Metodikas jēdziens un būtība
Metodika ir paņēmienu kopums, kas izmantots kāda darba veikšanā; arī pedagoģijas virziens (nozare), kas pētī priekšmeta mācīšanas un skolēnu audzināšanu paņēmienus un metodes.

Socioloģiska rakstura pētījumos metodika ir pētījuma pamats, bāze, pēc kā izvēlēts veids, kā pētījums tiks veikts.

Metodoloģija un metodika (grieķu vai. methodos – pētījuma izziņas ceļš; logos – vārds, mācība) apzīmē izziņas procesa instrumentus, principus, līdzekļus un paņēmienus, no kuriem metodoloģija veido pētījuma vispārējo stratēģiju, bet metodika – pētījuma taktiku.


Metodikā ietilpst primārās jeb pirminformācijas ieguves metodes (par to var kalpot kā statistika, tā novērojumi, aptaujas, eksperimenti, u.tt.), izlases kopas jeb iztvēruma noteikšanas paņēmieni (izvēloties atbilstošu mērķauditoriju), socioloģiskās informācijas analīzes un statistiskās apstrādes metodes u.c.
Lai veiktu socioloģiskos pētījumus, ir nepieciešams noteikts teorētisko zināšanu minimums gan filozofijā, gan psiholoģijā, gan sociālajā psiholoģijā u.tml. Plānojot noteiktas sociālās informācijas ieguvi, jānoskaidro, cik pilnīgi tā atspoguļojas objektā, tā stāvoklī un procesos, un atbilstoši risināmajai problēmai, pētījuma mērķim un uzdevumiem, jāizvēlas piemērotākās pētījuma metodes –aptaujas( anketēšana, testēšana, intervijas), analīzes, eksperimenti.
Socioloģijas speciālo informācijas ieguves metožu kopā kā pati nozīmīgākā tiek iekļauta aptauja, novērojumi, dokumentālā analīze, ekspertvērtējums, socioloģiskais eksperiments u.c. Ņemot vērā to, ka sociālā psiholoģija savulaik bijusi iekļauta socioloģijas struktūrā, tās metodes, kā, piemēram, sociometrija, arī tiek izmantotas sociālās informācijas ieguves procesā.


SOCIĀLĀS UN TIESISKĀS IZZIŅAS METOŽU RAKSTUROJUMS

Par sociālās izziņas avotiem visbiežāk tiek izmatoti tādi dati, no kuriem var izlobīt atbildes uz pētījuma problēmas jautājumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1175336
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties