Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975778
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mencendorfa nams.
Rīdzinieku māja - muzejs.
Staigājot pa Vecrīgas ielām, mēs varam atgriezties daudzu gadsimtu senā pagātnē, apskatot dažādu aristokrātu agrākās mājvietas, biedrību pulcēšanās vietas un baznīcas, kuru vēsture sniedzas vairāku gadsimtu dziļā pagātnē. Vecrīgā var apskatīt visdažādāko stilu ēkas; Vecrīga mūs priecē gan ar gotiskā stila ēkām, gan ar romānikas stila ēkām, kā arī dižā baroka, varenās renesanses, ieturētā klasicisma, neparastā elektisma, krāšņā jūgendstila un jutekliskā romantisma stila celtnēm.

Nonākot uz Grēcinieku ielas, mūsu acīm paveras sena un baroka stilā celta ēka, Mencendorfa nams, kas savulaik ir bijis rīdzinieku mājvieta. Senā Rātslaukuma tuvumā atradās gan svarīgākās administratīvi politiskās celtnes, gan arī bagāto tirgotāju nami, no kuriem viens nes Mencendorfa vārdu. Šai ēkai ir ļoti interesanta vēsture, kura ilgst jau no 17.gs līdz pat mūsdienām.
Varētu teikt, ka šī nama vēsture ir aizsākusies 1677. gada 21. maijā, kad Rīgas pilsētas ielās dzīve ritēja savu ierasto gaitu līdz pilsētu nesatricināja trauksmes zvani no kāda amatnieka mājas, kas atradās blakus Jāņa baznīcai, kuru savā varā pārņēma uguns. Šai dienā uguns nopostīja gandrīz visu apbūvi pie Grēcinieku ielas, kā arī ēkas Kungu ielas stūrī. To īpašnieks G.Ringenbergs pēc nelaimes savu gruntsgabalu pārdeva Jirgenam Helmam, kurš jau 1695. gadā šeit uzcēla vienu lielu un tai līdzās mazāku ēku. Gandrīz trīssimts gadus ēkas piederēja dažādiem saimniekiem, kuri tās pārbūvēja un remontēja, sekojot tā laika modei un stilam.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties