Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:454127
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
„Kopš XX gadsimta sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem bioētika - praktiskās ētikas nozare, kuras uzmanības lokā ir ar medicīnas, dzīvības zinātņu un biotehnoloģijas attīstību saistītās ētikas problēmas, ir ierindojusies starp aktuālākajiem un plašāk apspriestajiem humanitāro zinātņu virzieniem ASV, Rietumeiropā u.c. Arī Latvijā par aktualitātēm, kas saistītas ar biomedicīnas un biotehnoloģijas attīstību, informē žurnālisti, ir nodibinātas vairākas ētikas komisijas, plašsaziņas līdzekļos savus viedokļus pauž un diskutē zinātnieki, ārsti, politiķi, teologi, filozofi.” [2, 3.]
Medicīnas ētikas problēmas ir daudzas un dažādas. Tās nav saistītas tikai ar šīs zinātnes profesionalitāti, bet arī ar ārsta kā cilvēka ētikas pamatprincipiem, jo mediķi nav roboti vai tehnoloģiju brīnumi, bet gan ar savām vajadzībām un vēlmēm. Secinot var teikt, ka daudzi mūsdienu ārsti savu profesiju neuzskata vairs tikai par līdzjūtības un palīdzības sniegšanu, bet gan par vienu no peļņas avotiem. Lielu lomu ārsta ikdienā spēlē arī garastāvoklis, principi, untumi un arī attieksme pret dzīvi. Šīs lietas arī sekmē ārsta darbu un profesionalitāti. Bet, lai pacienti būtu apmierināti ar sniegto palīdzību, ārsti cenšas pildīt Latvijas ārstu ētikas kodeksa prasības.
Medicīnas ētikas problēmu risināšanai ir izveidotas vairākas institūcijas, kuras risina radušos sarežģījumus, kas saista ētiku, ārsta darbību un pacientus. PMA Ētikas komiteja, Labklājības Ministrija un deklarācijas, kuras sevī ietver normu kompleksus, kurus jāievēro ikvienam medicīnas zinātnes pārstāvim. Un ja ārsts, medicīnas darbinieks ievēro šos noteikumus, viņš spēj būt labs un humāns visai tautai un cilvēcei.
„Kad jūtaties vissliktāk?”, atbild Paula Stradiņa KUS ārsts – kardiologs Gustavs Latkovskis: “Kad redzu, kad vairs nav izejas, kad saprotu, ka vairs nav iespējams palīdzēt un, ka vienīgais, ko var darīt – nevis ārstēt, bet atvieglot ciešanas. Tad ir slikti, jo pie nāves nevar pierast.” Šie vārdi ir kā piemērs augstai ārsta morālei, jo tajos izskan ētiskie principi, kuri būtu nepieciešami ikvienam cilvēkam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1248309
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties