Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:516728
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 60 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Cilvēktiesību jēdziens    5
2.  Mazākumtautību jēdziens, tā izpratne pasaulē un Latvijā    8
3.  Mazākumtautību tiesību attīstība    13
3.1.  Mazākumtautību tiesību attīstība pirms Pirmā pasaules kara    13
3.2.  Mazākumtautību tiesību attīstība pēc Pirmā pasaules kara    13
3.3.  Mazākumtautību tiesību attīstība pēc Otrā pasaules kara    18
4.  Starptautiskā mazākumtautību aizsardzības sistēma    21
5.  Mazākumtautību tiesību regulējums Latvijā    27
6.  Minoritāšu aizsardzības institūcijas    29
7.  Nevalstiskās organizācijas    32
7.1.  NVO sektora tiesiskais regulējums    33
8.  Mazākumtautību tiesības valodas lietojuma jomā    37
8.1.  Pārskats par mazākumtautību tiesībām valodas lietojuma jomā pasaulē    37
8.2.  Pārskats par mazākumtautību tiesībām valodas lietojuma jomā Latvijā    39
9.  Diskriminācija, kas attiecas uz mazākumtautību tiesībām Latvijā un tās izskaušana    42
9.1.  Diskriminācijas jēdziens    42
9.2.  Diskriminācija pēc rases vai tautības    44
9.3.  Pretdiskriminācijas likumdošana Latvijas Republikā    45
9.  Cilvēktiesību Līgumu saraksts, kuri Latvijai ir saistoši un kurus tā ir parakstījusi, attiecībā uz mazākumtautību tiesību aizsardzību un ievērošanu:    48
  Secinājumi un priekšlikumi    49
  Izmantoto avotu saraksts    51
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Darba tēma ir mazākumtautību tiesības Latvijā un pasaulē. Autores darba mērķis ir ieskicēt dažus, būtiskus, tā politikā, socioloģiskā un tiesiskā ietvara aspektus, kurā šobrīd Latvijā veidojas mazākumgrupu tiesību aizsardzība. Šajā darbā autore apskatīs spēkā esošos normatīvos tiesību aktus, kuri regulē mazākumgrupu tiesību aizsardzības jautājumus. Tāpat tiks analizēts, vai šie normatīvie tiesību akti definē, kas ir mazākumgrupa. Un tiks runāts par dažām tiesībām, kas piešķirtas mazākumgrupām Latvijā. Šī darba nolūks nebūt nav analizēt katru tiesību un katru brīvību, ko vajadzētu garantēt mazākumgrupām piederošām personām.
Mūsu valstī ir ļoti aktuāls jautājums par mazākumtautību tiesību aizsardzību un to nodrošināšanu. Latvijai ir jāratificē „Vispārējā mazākumtautību konvencija”, un pašlaik par konvencijas ratifikāciju notiek lielas diskusijas. Jāņem vērā vēl viena pietiekami liela problēma gan mūsu valstī, gan citās valstīs, tā ir diskriminācija. Autore uzskata, ka šajā darbā ir jāiekļauj šī būtiskā problēma ar ko saskaras katra valsts. Tiks apskatīta arī problēma, kas saistīta ar mazākumtautību izglītību, un kā šo problēmu atrisina valsts.
Darba galvenais uzdevums ir salīdzināt mazākumtautību tiesību attīstības pirmsākumus starp pasauli un Latviju, kā arī salīdzināt šo tiesību ievērošanu. Un kā šīs mazākumtautību tiesības tiek ievērotas pasaulē un Latvijā. Autore rakstot savu darbu izmantoja vēsturisko un salīdzinošo metodi.
Jau 1995.gadā, kad Latvija tika uzņemta Eiropas Padomē, tika parakstīta 1950. gada 4.novembra Eiropas Cilvēktiesību konvencija. Šis dokuments ir viens no Starptautiskajiem normatīvajiem aktiem ar visaugstāko realizācijas standartu. Manā skatījumā Latvija jau ir paveikusi smagu un nozīmīgu darbu cilvēktiesību un minoritāšu aizsardzības jomā, kas ietver mazākumtautību iekļaušanu valsts politiskajā, ekonomiskajā un kultūras dzīvē, kā arī nepilsoņu naturalizācijā.
Mūsdienu pasaulē vairs nav iespējams atrast valstis, kurā cilvēki pārstāvētu tikai vienu etnisko, lingvistisko vai kultūras grupu. Latvija arī nav izņēmums.
Uzskatu, ka mazākumgrupas un tām piederošās personas negūst labumu, uz vienlīdzīgiem pamatiem un bez diskriminācijas baudot cilvēktiesības. Pēdējos gados mazākumgrupu jautājumi kļuvuši par ierastu starptautisko cilvēktiesību sastāvdaļu. Manuprāt, cilvēktiesību ievērošana varētu, bet viena no metodēm, kas palīdzētu novērst konfliktus.
Manuprāt, galvenajam motīvam lai ratificētu vispārējo mazākumtautību konvenciju vajadzētu būt, lai respektētu vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju vēlmi saglabāt un attīstīt savu mazākumtautību identitāti: valodu, kultūru, tradīcijas. Integrācijas principi prasa, lai valsts aizsargātu arī katras tautības īpatnās vērtības, atzītu tās par paliekošām, par tādām, kas bagātina Latviju.
Uzskatu, ka katra persona, kas pieder pie nacionālās minoritātes, ir tiesīga brīvi izvēlēties, vai tā tiek vai netiek uzskatīta par nacionālo minoritāti, un šī izvēle vai tiesību izmantošana nerada nekādus zaudējumus saistībā ar šādu izvēli. Nacionālo minoritāšu, to tiesību un personu brīvību aizsardzība ir neatņemama starptautisko cilvēktiesību daļa un tādejādi pilnībā iekļaujas starptautiskajās sadarbības ietvaros.
Autore savā darbā apskatīs jautājumus, kas saistīti ar mazākumtautību tiesību aizsardzību. Un galvenie uzsvari šajā darbā tiek likti uz Latvijai aktuālākajām problēmām, kā diskriminācija, valoda un izglītība un kā labāk definēt kādas personas pieder pie mazākumtauitībām.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1208124
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties