Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:310106
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tiklīdz cilvēce attīstījās un humānās idejas atrada savus atbalstītājus valsts pārvaldē, sabiedrība sāka pievērst uzmanību cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Kā liecina vēsturiskie pētījumi jau tālajā 17.gs. Jans Amoss Komenskis ir norādījis, ka izglītība ir nepieciešama visiem, tātad arī bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. Līdz ar medicīnas attīstību pilnveidojās priekšstati par garīgās attīstības traucējumiem, to pakāpēm, cēloņiem un ārstēšanas iespējām. (S.Tubele, A.Šteinberga Ievads speciālajā pedagoģijā 34.lpp.)
Īpašu uzmanību bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem ir pievērsuši zinātnieki, pētot un analizējot bērnu spējas un attīstības priekšnoteikumus, bet svarīgāko ieguldījumu dod skolotāji, vecāki, līdzcilvēki, kas, audzinot un izglītojot ikdienā, veicina bērnu attīstību.

1.1.1.Garīgās attīstības traucējumu būtība un pakāpes

Psiholoģe un psihoterapeite A.Baka un profesors K.Grunevalds norāda, ka bērns ar garīgās attīstības traucējumiem agrīnā attīstības fāzē ir guvis ievērojamus un ilgstošus apdāvinātības funkciju kavējumus. Bieži vien bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem ir daudzi funkciju traucējumi kā blakus parādības – kustību traucējumi, epilepsija, redzes traucējumi, dzirdes traucējumi, runas un valodas traucējumi.
Smadzeņu bojājumi var piemeklēt augli un jaundzimušo trīs dažādos periodos: (A.Baka K.Grunevalds Grāmata par aprūpi 40.lpp., S.Liepiņa Speciālā psiholoģija 82.-84.lpp.).
1)tie var būt prenatālie bojājumi, ko novēro pirms bērna piedzimšanas: iedzimtas slimības, hromosomu bojājumi, dažādas saindēšanās grūtniecības periodā;
2)perinatālie bojājumi dzemdību procesā, visbiežāk - bojājumi skābekļa trūkuma dēļ;
3)postnatālie bojājumi, kas rodas pēc dzemdībām.
Neatkarīgi no tā, kāds ir bojājuma veids, vairumā gadījumu rezultātā ir plašs un visaptverošs smadzeņu bojājums. Kā vairāki autori norāda, smadzeņu iekaisumi ir visizplatītākie cēloņi. Tāpēc arī pie cēloņiem jāmin gan hromosomu anomālijas, vecāku asins rēzus faktora nesaderība, venēriskās slimības, arī alkoholisms, narkomānija. Noteikt patiesos garīgās attīstības traucējumu cēloņus ir ļoti grūti, jo sastopamas vairāk nekā 500 slimības, kas var izraisīt attīstības traucējumus. Zviedru ārsts profesors Karls Grunevalds min deviņus galvenos medicīniskos iemeslus, kuru dēļ rodas garīgās attīstības traucējumi: (autoru kolektīvs Skola visiem 201.lpp)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1124019
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties