Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:269851
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Lubāna mitraines kompleksa vispārīgs raksturojums    3
2.  Lubāna ezera raksturojums    6
2.1.  Mūsdienu ezera raksturojums    6
2.2.  Lubāna ezera pagātne    7
2.3.  Augu valsts    8
2.4.  Dzīvnieki    9
2.5.  Lubāna ezera zivis    9
2.6.  Lubāna ezera un apkārtnes putni    9
3.  Lubāna ezera iespējamie transformācijas darbi    12
3.1.  Zivju ziemošanas kanāla projektēšana Lubāna ezerā    12
3.2.  Ūdens līmeņa izmaiņas    12
3.3.  Krastu apbūvēšana    12
3.4.  Zivju mazuļu ielaišana, audzēšana    13
3.5.  Makšķerēšana    13
4.  Priekšlikumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Darba fragmentsAizvērt

Lubāna mitraines kompleksa (turpmāk-LMK) kopējā platība ir ~80.000 ha, no tiem 10.000 ha aizņem Lubāna ezers. LMK ietilpst 4 rajonu teritorijas- Rēzeknes (Dekšāru, Gaigalavas un Nagļu pagasti), Balvu (Bērzpils, Lazdukalna, Rugāju pagasti), Gulbenes (Daukstu pagasts), un Madonas (Lubānas pilsēta, Barkavas, Indrānu, Murmastienes, Ošupes un Varakļānu pagasti). Vēsturiski LMK ietilpst 20 gs. sākuma biezi apdzīvotā teritorijā, bet pēdējos gados turpinoties vispārējai negatīvai demogrāfiskai situācijai visā valstī, arī šajā teritorijā vērojama iedzīvotāju skaita samazināšanās. Tāpat vērojama arī cilvēku aizplūšana uz ekonomiski aktīvākiem valsts rajoniem. Sociālo apstākļu ziņā Latgale jau vēsturiski ir veidojusies kā vairāku kultūru un valodu novads. Latviešu īpatsvars Latgalē ir viszemākais valstī, savukārt krievu, poļu un baltkrievu īpatsvars- vislielākais. Izņēmums ir Madonas rajons. Nodarbinātības un ienākumu lieluma, izglītības līmeņa un rūpnieciskā sektora attīstības ziņā situācija LMK teritorijā ir caurmērā sliktāka nekā valstī kopumā, jo lielākā daļa iedzīvotāju ir iesaistīti lauksaimniecībā, mežizstrādē un zivsaimniecībā.
Liela ir lauksaimniecības nozīme LMK teritorijā. Lauksaimniecības efektivitāti ietekmē vietējā reljefa un augšņu īpatnības. Nav vienotas uzskaites par kopējo lauksaimniecības zemes daudzumu LMK, tā kā nav uzskaitītas visas neapstrādātas aramzemes un purvi. Naturālās saimniecības dominē pār lielsaimniecībām. Galvenokārt tiek audzēti rudzi, mieži, kvieši, kartupeļi un lini, kā arī liellopi piena un gaļas ražošanai.
Mežiem ir liela nozīme kā dabas resursiem LMK. Tie aizsargā bioloģiski dabisko vidi un nodrošina darba vietas. Teritorijā ir pietiekami daudz mežainu apvidu, kas ir stimuls jaunu koksnes pārstrādes uzņēmumu dibināšanai. Mežizstrāde ir sadrumstalota un līdz ar to neefektīva, meža produkcijas piedāvājums ir atkarīgs no pieprasījuma. Pārsvarā tiek ražota produkcija ar zemu pievienoto vērtību. Lejasgala krautuves ir izvietotas katrā pagastā. Tikai neliela daļā no nocirstajiem kokiem tiek izmantota apkurei.
Zivsaimniecība pārsvarā ir saistīta ar Lubāna ezeru. Zivis tiek zvejotas pašu patēriņam un vietējam tirgum. Dažiem uzņēmējiem ir idejas uzsākt zivju apstrādi. Nākotnē svarīgi attīstīt infrastruktūru un citas iespējas, kas ļautu piesaistīt aktīvās atpūtas cienītājus. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties