Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:904277
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.12.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  LR Sociālā apdrošināšana    5
  Sociālā apdrošināšanas jēdziens    7
  Sociālās apdrošināšanas personas    7
  Sociālā apdrošināšanas principi    8
  Valsts pensiju apdrošināšana    9
  Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam    12
  Apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem darbā un ārodslimībām    14
  Invaliditātes apdrošināšana    16
  Maternitātes un slimības apdrošināšana    16
  Kopsavilkums    20
  Izmantotā literatūra    22
  Pielikums    23
Darba fragmentsAizvērt

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas valsts deklarēja, ka pati persona ir atbildīga par sava stāvokļa uzlabošanu. Taču iedzīvotāji sastopas ar dažādiem sociālajiem riskiem, kuru rezultātā viņiem rodas materiāli zaudējumi - būtiski samazinās regulāro ienākumu avoti, vai arī tie zūd pavisam. Sociālās riska situācijas ir - nelaimes gadījums darbā, slimības, apgādnieka bojāeja, aiziešana pensijā, kļūšana par bezdarbnieku, invaliditātes iegūšana un došanās grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājumā, kā arī nāve. Tieši tāpēc, lai aizsargātu savas valsts pilsoņu intereses, Latvijā tika izveidota valsts obligātā sociālā apdrošināšana – sistēma, kas paredz apdrošināšanu pret šīm sociālā riska situācijām – pensijas, pabalstus un atlīdzības. Lai realizētu sociālās apdrošināšanas sistēmu 1998.gada 1.janvārī darbu uzsāka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk tekstā – VSAA) – Ministru kabineta izveidota bezpeļņas organizācija, kas realizē valsts pārvaldes funkcijas sociālo tiesību nodrošināšanā, pārņemot Valsts sociālās apdrošināšanas fonda funkcijas. VSAA klienti ir sociāli apdrošinātās personas: visi darba ņēmēji, pašnodarbinātās personas un citi, kuri ir pakļauti obligātajai valsts sociālajai apdrošināšanai un par kuriem ir maksātas ( vai kuri paši maksājuši) sociālās apdrošināšanas iemaksas. VSAA sniedz arī vairākus sociālās palīdzības pakalpojumus visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, vai viņi ir vai nav sociāli apdrošināti, piemēram, bērna kopšanas pabalstu. Sociālās apdrošināšanas finansiālais pamats ir sociālās apdrošināšanas budžets, kas 1998. gadā bija 450.milj. Ls, un tika strukturēts četros speciālos budžetos – Nodarbinātības speciālais budžets, Darba negadījumu speciālais budžets, Invaliditātes, maternitātes un slimības speciālais budžets un Valsts pensiju speciālais budžets.
Sociālā apdrošināšana Latvijā tiek iedalīta piecos veidos – valsts pensiju apdrošināšana, sociālā apdrošināšana bezdarba gadījumam, sociālā apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem darbā un ārodslimībām, invaliditātes apdrošināšana, maternitātes un slimības apdrošināšana. Šos piecus veidus es aplūkošu sīkāk atsevišķās nodaļās.
Mana kursa darba mērķis ir izpētīt sociālās apdrošināšanas jēdzienu un nedaudz sīkāk aplūkot katru no iepriekš minētiem pieciem sociālās apdrošināšanas veidiem, jo man šī tēma šķiet pietiekami interesanta un aktuālā, kaut vai tāpēc, ka rakstot šo darbu aptaujāju vairākus paziņas, cik daudz viņi zina par savām tiesībām, šajā jomā, un izrādījās, ka apmēram tikai kādi 20% no aptaujātajiem ir pietiekami zinoši, lai, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, grieztos Valsts Sociālās Apdrošināšanas aģentūrā, pēc palīdzības, kas viņiem ir piešķirta ar likumu.
Rakstot šo darbu kā pamatbāzi es izmantoju attiecīgos likumus, kas saistīti ar valsts sociālo apdrošināšanu, kā arī datus, kurus man sniedza VSAA. Pētot Sociālās apdrošināšanas jēdzienu, es izmantoju ne tikai mūsdienu literatūru, bet arī 30. – 40. gados izdotās grāmatas par sociālo likumdošanu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1186357
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties