Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Līzings kā viens no izplatītākajiem kredītu veidiem Latvijā

     

    Referāts11 Ekonomika

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:280449
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Līzinga vēsture    4
2.  Līzinga attīstības tendences Latvijā    7
3.  Līzinga veidi un to īpatnības    10
3.1.  Operatīvais līzings    10
3.2.  Finansu līzings un tā paveidi    12
3.3.  Atgriezeniskais līzings    17
3.4.  Līzinga paveidi pēc to darbības iezīmēm    19
  Secinājumi    21
  Literatūra un avoti    22
Darba fragmentsAizvērt

1. Līzinga vēsture

Līzings ir jauna parādība ekonomikā - mūsdienu izpratnē, tas dzimis 1952. gadā Amerikā, lai gan jau senajā šumeru valstī un Venēcijā, kā arī Otrā pasaules kara laikā ASV pastāvēja kaut kas līdzīgs (lendlīze). Sākotnēji, kad ASV tika izveidota pirmā līzinga sabiedrība, pēc valstī pastāvošajiem likumiem bankām ar to nodarboties bija aizliegts. Kad līzinga ideju pārņēma citas valstis, piemēram, Kanāda, tur ar to nodarbojās tieši bankas, jo , lai to darītu, ir vajadzīgi brīvi līdzekļi, un to visvairāk, protams , ir bankām. 1962. gadā arī ASV valdība atļāva savas valsts bankām sniegt līzinga pakalpojumus. Kopš šā laika līzinga ideju pārņēmusi Eiropa, Āfrika, Austrālija, Japāna, Ķīna, kur izveidotas līzinga organizācijas vēlāk apvienojušās Pasaules Līzinga padomē. Eiropas Līzinga federācija LEASEUROPE apvieno 25 valstu 1200 asociācijas un sabiedrības.
Bijusī PSRS pirmoreiz ar līzingu sāka nodarboties 1989. gadā , lai no Rietumu valstīm saņemtu modernas iekārtas rūpniecībai. Arī Rietumi pēc politiskajām pārmaiņām Austrumeiropā 80. gadu beigas un 90.gadu sākumā bija ļoti ieinteresēti ienākt Austrumu tirgū, tāpēc 1993.gadā Amsterdamā notikušajā konferencē par līzinga attīstības iespējām savās valstīs runāja Rumānijas, Ungārijas, Polijas un citu bijušo sociālistisko zemju pārstāvji. Latvijā līzings tolaik vēl bija tikai aizmetnī. Līzinga pirmsākumi Latvijā pēc neatkarības atgūšanas meklējami laikā no 1992. līdz 1993. gadam, kad līzinga darījumus neatkarīgi cita no citas sāka piedāvāt Baltijas Tranzītu banka, Rīgas komercbanka un "Parekss" banka. Šis pakalpojums toreiz tika piedāvāts galvenokārt juridiskām personām, uzņēmumiem nepieciešamo ražošanas iekārtu iegādei.
Pirmā patstāvīgā līzinga sabiedrība Latvijā tika nodibināta 1995. gada vidū, un tā bija Igaunijas kompānijas "Hansa Leasing" meitas uzņēmums SIA "Hanza līzings". Pakāpeniski veidojās arī citas līzinga firmas, pārsvarā - banku meitas uzņēmumi. Pašlaik Latvijā darbojas vairāk nekā divdesmit uzņēmējsabiedrību, kuras piedāvā līzinga pakalpojumus. Nozīmīgākās no tām apvienojušās Latvijas Nacionālajā līzinga devēju asociācijā (LNLDA). Apvienošanās mērķis, kā tas parasti ir līdzīgos gadījumos, ietver interešu pārstāvniecību un darbības koordināciju. Asociācijas galvenais uzdevums ir izstrādāt kopīgas līzinga attīstības programmas, iesaistoties normatīvo dokumentu izstrādāšanā līzinga jomā. Patlaban asociācijā ietilpst 11 līzinga sabiedrības un 7 bankas, kas nodarbojas ar līzinga pakalpojumu sniegšanu. Starp tām "Hanza līzings", "Parekss" banka un "Parekss līzings", Unibanka un "Unilīzings", Baltijas Tranzītu banka, Rīgas komercbanka un citas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1203578
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties