Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:401001
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Literārā pasaka ir žanrs, kurš vistiešāk ir saglabājis prozas pirmatnējo saistību ar mutvārdu vēstījuma tradīciju. Pasaka veidojusies vēstītājfolkloras ietvaros, attīstījusies uz tautas pasakas bāzes, kuras dziļākās saknes aizsniedzas līdz mītam.

Folklorā pasakas pauda brīnumainus notikumus, ticību labā uzvarai, tautas sapņus. Tautas pasakas tiek iedalītas dzīvnieku, sadzīves un brīnumu, dažkārt arī joku pasakās; Valeiņaprāt, lit. pasakai ir arī vēl filosofisks žanra tips. Tautas pasakām raksturīgas konkrētas sākuma un nobeiguma frāzes, kā arī notikumu blīvējums, kāpinajums, atkārtojums un pārspīlējums – šīs īpatnības mēdz izmantot arī lit. pasaku autori.

No pārējiem vēstītājfolkloras žanriem, piemēram, teikas, nostāsta vai anekdotes, pasaka atšķiras ar mākslinieciskās izdomas primaritāti, tās pamatā ir fantastiska rakstura izdoma. Kā tautas, tā lit. pasakai raksturīga augsta tēlu un sižetu nosacītības pakāpe, fantastisks pasaules redzējums, neparasta dzīves norišu uztvere; notikusmi kā dzīvē neiespējams brīnums – cilvēkiem tiek piešķirtas pārdabiskas spējas, parādās izdomātas, fantastiskas būtnes. Brīnumi un neparastība ir tautas pasakas pamatā un šīs īpatnības ievērotas arī literārās pasakas veidojumā. Lit. pasakas žanrs rakstniekiem paver neierobežota fantāzijas lidojuma iespējas un ļauj pilnībā pārveidot dzīves realitāti, tai pašā laikā akcentējot īstenības dziļākās likumsakarības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties