Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:344093
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  LIKUMS    5
1.2.  LIKUMDOŠANAS INICIATĪVA, APSPRIEŠANA UN PIEŅEMŠANA    5
2.  LIKUMA IZSLUDINĀŠANA    9
2.1.  STEIDZAMS LIKUMDOŠANAS PROCESS    9
3.  DELEĢĒTĀS LIKUMDOŠANA UN TĀS BŪTĪBA    10
4.  SAEIMA    11
4.1.  SAEIMAS FUNKCIJAS    11
5.  LIKUMDOŠNAS PROCESS    14
6.  LABAS LIKUMDOŠANAS PRINCIPS    16
7.  SECINĀJUMI    17
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    18
Darba fragmentsAizvērt

7. SECINĀJUMI
Pētot likumdošanas procesu Saeimā autore secinājusi, ka Latvijas likumdošana nav attīstītā pilnībā, liela daļa likumprojekti netiek īstenoti pilnībā. Valsts iekārtas sistēmā ir institucionāls trūkums, bez kuras bojājas arī likumdošanas kvalitāte. Valsts padome nevarētu aizstāt jau esošās struktūrvienības attiecīgo institūciju ietvaros, jo tās ir nepieciešamas. Valsts padomei ir jābūt Satversme tiesas spoguļattēlam. Tā pat kā Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši, tā arī Valsts padomē būtu jābūt septiņiem padomniekiem ar saviem palīgiem, kuri varētu izvērtēt likumprojektus, kā arī Satversmes grozījumus, likumus, kuri skar Satversmes pamatus. Tāpat Valsts padomes uzdevums būtu izvērtēt jaunus likumus, kādu iepriekš nav bijis, kā arī sniegt vērtējumu par būtiskiem grozījumiem jau esošajos likumos. Pie šāda lēmuma darba autore ir nākusi analizējot pašreizējā Valsts Prezidenta Egila Levita viedokli, par valsts likumdošanu.
Analizējot labas likumdošanas principu, var secināt, ka tas tiek pārkāpts un neievērots. Likumi tiek izstrādāti nekvalitatīvi, ar pieņemtām normām, kas Satversmei atzītas par neatbilstošām. Analizējot no cita skata punkta, liela likumdošanas problēma ir sabiedrības nepietiekama informēšana par likuma izdošanu vai tā reformām. Valsts iedzīvotāji zaudē uzticību valsts varas orgāniem un jūtas neaizsargāti paši savā valstī. Tas rosina iedzīvotāju neapmierinātību un velmi sāk akciju, pret politiķiem un to lēmumiem, saistībā ar tukšiem solījumiem un neizpildītām rīcībām.

PRIEKŠLIKUMI
Secinot, ka likumdošana Latvijā nav kvalitatīva un ilgtspējīga, darba autore iesaka ievērot labas likumdošanas principa elementus, kā piemēram veikt riska izvērtēšanas pasākumus, pirms tiek izdots jauns likums, kas varētu novērst biežas likuma reformas.
Lai valsts iedzīvotāji atgūtu uzticību varas orgāniem, būtu nepieciešams papildināt civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumu, ar likuma punktiem, kuri ļautu orientēties tautai, kā rīkoties šāda veida situācijās.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties