Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:695422
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Interpretējamā norma piešķir pašvaldībām, kas saskaņā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartu ir vietējo varu tiesības un spējas likuma ietvaros regulēt un vadīt nozīmīgu publisko lietu daļu uz savu atbildību, tiesības attiecīgās administratīvajās teritorijās iedzīvotāju interesēs brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav citas valsts institūcijas kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Savukārt likuma ,,Par pašvaldībām’’ 2.pantu, augstāk minēto pilnvaru realizācijas tiesības ir piešķirtas pilsētu, novadu un pagastu pašvaldībām (jeb vietējās pašvaldības) un rajona pašvaldībām. Interpretējamā normā minētās pašvaldības funkcijas ir atkarīgas no attiecīgās teritorijas iedzīvotāju vajadzībām, pašu pašvaldību finansiālajam iespējām un izdomām.
[2] Ar jēdzienu administratīvā teritorija jāsaprot Latvijas teritorijas iedalījuma vienība, kurā valsts pārvaldes institūcijas un pašvaldība savas kompetences ietvaros realizē pārvaldi. Izšķir divu veidu administratīvās teritorijas: novadi jeb pagastu, pilsētu vai pagastu un pilsētu vienošanās rezultātā izveidojušās administratīvās teritorijas, kurās ir viena vietējā pašvaldība; un apriņķi no novadiem, pilsētām un pagastiem, un republikas pilsētām, sastāvošās teritorijas, izņemot Rīgu. Jānorāda, ka katras pilsētas, rajona un pagasta pašvaldības administratīvās teritorijas ir nošķirtas viena no otras. Tās iedzīvotāji veido noteiktu vienību, kas vienlaicīgi tiek pakļauti divējādai tiesiskai iedarbībai, proti, katras pašvaldības iedzīvotāji ir pakļauti, gan visu Latvijas Republikas teritorijā strādājošo tiesību aktu iedarbībai, gan attiecīgajās pašvaldības teritorijā dzīvojošo iedzīvotāju tiesības un pienākumus regulējošo tiesību aktu iedarbībai. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties