Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:697483
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Tiesu neatkarības principi    3
  Pirmais neatkarības princips    3
  Otrais neatkarības princips    4
  Trešais neatkarības princips    5
  Ceturtais neatkarības princips    5
  Piektais neatkarības princips    6
  Sestais neatkarības princips    6
  Septītais neatkarības princips    7
  Lietu izskatīšanas principi    8
  Patiesības princips    8
  Likumības princips    8
  Atklātuma princips    8
  Koleģialitātes princips    8
  Tiesvedības valodas princips    9
  Aizstāvības princips    9
  Nevainīguma prezumpcijas princips    10
  Pušu līdztiesības princips    10
  Sacīkstes princips    10
  Nepārtrauktības princips    11
  Tiešuma un mutiskuma princips    11
  Ekonomijas princips    11
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Tie­su ne­at­ka­rī­ba- tā ir ga­rants mū­su valsts de­mo­krā­ti­jai. Ne­at­ka­rī­bu bie­ži vien var sais­tīt ar brī­vī­bu. Je­sa­ja Ber­lins ir tei­cis, ka “pa­ras­ti par ma­ni var ap­gal­vot, ka es es­mu brīvs tik­tāl, cik­tāl cil­vē­ki vai cil­vē­ku ap­vie­nī­bas neie­jau­cas ma­nā dar­bī­bā. Po­li­tis­kā brī­vī­ba ša­jā no­zī­mē ir vien­kār­ši tas are­āls, ku­ra ie­tva­ros cil­vēks var rī­ko­ties, ci­tu ne­ka­vēts”1. Tas arī ir tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bas pa­ma­tā- ne­trau­cē­ta dar­bī­ba. Kaut gan pas­tāv arī ne­ga­tī­vā pus­e: “cil­vē­ki lie­lā mē­rā ir sav­star­pē­ji at­ka­rī­gi, un ne­vie­na vi­ņu dar­bī­ba nav tik in­di­vi­du­āla, lai ne­kad un ne­kā­dā as­pek­tā ne­trau­cē­tu ci­tu ek­sis­ten­cei; da­žu brī­vī­bai ir jā­būt at­ka­rī­gai no ci­tiem uz­lik­tiem ie­ro­be­žo­ju­miem.”2 Šeit pa­rā­dās ne­at­ka­rī­bas kon­flik­tē­jo­šās pus­es. Tā ir kā mo­nē­ta – it kā viens ve­sels, to­mēr ļo­ti at­šķi­rīgs un pre­tru­nīgs. Ne­at­ka­rī­ba ne­var būt ne­kad pa­ti par se­vi, ir jā­būt kā­diem auk­stā­kiem spē­kiem, kas to spē­tu ga­ran­tēt. Mūs­die­nās šī va­ra ir sa­kon­cen­trē­ta valsts ro­kās. Valsts ga­ran­tē ne­at­ka­rī­bu, to­mēr tie­ši šīs ga­ran­ti­jas dar­bo­jas kā ap­spie­ša­nas lī­dzek­lis. To­mēr ne­drīkst aiz­mirst, ka “valsts ir va­ja­dzī­ga, lai sa­bied­rī­bā va­rē­tu uz­tu­rēt kār­tī­bu; tā ir cil­vē­ka per­so­nis­ko brī­vī­bu ga­ran­tē­tā­ja, vai­rā­ku­ma gri­bas pau­dē­ja un arī ma­zā­ku­ma tie­sī­bu aiz­stā­ve.”3 Iz­rie­tot no ie­priekš teik­tā ir jā­piek­rīt Ž.Ž.Ru­so teik­ta­jam: “Brī­vī­ba ir pa­klau­sī­ba li­ku­mam, ko mēs iz­do­dam pa­ši sev.” Lab­prā­tī­gi pie­ņe­mot valsts ga­ran­ti­jas, mēs au­to­mā­tis­ki arī pie­ņe­mam pret mums vēr­stos “ap­spie­ša­nas lī­dzek­ļus”, tā­de­jā­di pa­klau­sot li­ku­miem un starp­tau­tis­kiem lī­gu­miem.
Jā­pie­min, ka ne­at­ka­rī­bas prin­ci­pi un ga­ran­ti­jas ir ie­kļau­ti li­ku­mā “Par tie­su va­ru” un Sa­tver­smē. Tie ir iz­strā­dā­ti, ņe­mot vē­rā Ap­vie­no­to Nā­ci­ju Or­ga­ni­zā­ci­jas ie­teik­tos tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bas pa­mat­prin­ci­pus. “Šie prin­ci­pi, kas ga­ran­tē un no­sa­ka tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bu, ir ie­kļau­ti arī dau­dzos ci­tos starp­tau­tis­ko or­ga­ni­zā­ci­ju do­ku­men­tos. Šo jau­tā­ju­mu ri­si­nā­ša­nai ir iz­vei­do­tas vai­rā­kas na­ci­onā­lo un starp­tau­tis­ko ju­ris­tu or­ga­ni­zā­ci­jas un ap­vie­nī­bas, kas par sa­vu pa­mat­uz­de­vu­mu uz­ska­ta tie­su va­ras ne­at­ka­rī­bas no­stip­ri­nā­ša­nu kā ga­ran­tu vi­su cil­vē­ku vien­lī­dzī­bai li­ku­ma priekš­ā, ne­vai­nī­gu­ma pre­zum­pci­jas ie­vē­ro­ša­nai un tie­sī­bām sa­vas in­te­re­ses aiz­stā­vēt tie­sas priekš­ā, ku­ra ir iz­vei­do­ta uz kon­krē­ta lī­gu­ma pa­ma­ta, ir kom­pe­ten­ta, ne­at­ka­rī­ga un nei­ein­te­re­sē­ta.”4 …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties