Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Liecību pārbaudes uz vietas lietošana noziegumu atklāšanā un novēršanā

     Novērtēts!

    Referāts8 Tiesības

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:211820
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Liecību pārbaude uz vietas uzskatāma par patstāvīgu procesuālu izmeklēšanas darbību, kas rada iespēju salīdzināt nopratinātā liecības ar vietas apstākļiem un novērtēt to pareizību. Teorijā par šo izmeklēšanas darbību ir izteikti dažādi uzskati. Daži pētnieki uzsver, ka liecību pārbaude ir tikai notikuma vietas apskates vai izmeklēšanas eksperimenta paveids, bet tās specifika saskatāma tikai tajā apstāklī, ka apskati vai izmeklēšanas eksperimentu izdara tieši to procesa dalībnieku ( apsūdzētā, aizdomās turētā, cietušā vai liecinieka ) klātbūtnē, kuru liecības jāpārbauda un jāprecizē. Autors uzskata, ka liecību pārbaudei uz vietas ir zināma procesuāla līdzība gan ar notikuma vietas apskati, gan ar izmeklēšanas eksperimentu, taču atšķirība ir tik liela, ka tās diferencēšanai pastāvīgā izmeklēšanas darbībā ir pietiekams pamats. Ja notikuma vietas apskate tiek izdarīta nolūkā noskaidrot nozieguma norises mehānismu, fiksēt nozieguma pēdas, atrast un izņemt lietiskos pierādījums, tad liecību pārbaudei uz vietas ir cits uzdevums—to izdara tikai tādēļ, lai pārbaudītu iepriekš doto liecību ticamību, to saskaņot ar īstenību.
Liecību pārbaude uz vietas ir patstāvīga procesuāla izmeklēšanas darbība, kas dod iespēju salīdzināt nopratinātā liecības ar vietas apstākļiem un novērtēt to pareizību.1 Liecību pārbaudes mērķis ir noskaidrot, vai tajā norādītie apstākļi atbilst objektīvajai patiesībai, un tās papildināt, kā arī detalizēt saistībā ar vietas apstākļiem. Liecību pārbaudes norisēs pārbaudāmais parāda vietu un objektus, par kuriem viņš pirms tam liecinājis. Salīdzinot šos objektus (to raksturu, atrašanās vietu, izvietojumu) ar agrākajām liecībām, var spriest par liecību saskaņā ar īstenību.
Uz vietas var pārbaudīt apsūdzētā, aizdomās turētā, cietušā vai liecinieka liecības viņu klātbūtnē. Liecību pārbaude uz vietas pieļaujama, ja tā nepazemo dalībnieku un apkārtējo personu cieņu un nav kaitīga viņu veselībai. Aizdomās turētā un apsūdzētā piedalīšanās liecību pārbaudē var notikt tikai ar viņu piekrišanu, jo likums neļauj viņiem uzlikt pierādīšanas pienākumu. Viņiem nav arī juridiska pienākuma liecināt, jo nevienu nedrīkst spiest uz pašapsūdzību. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1169794
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties