Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:978879
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Augustā 1903. gada 17. decembra dienā ASV austrumu piekrastē, Kalithounā, pacēlās gaisā brāļu Orvila un Vilbura Raitu uzbūvētā lidmašīna ar benzīna dzinēju, nolidoja 40 m un bez bojājumiem nolaidās. Pirmais sekmīgais motorlidojums pasaulē bija noticis. Eiropā ziņu par Raita sasniegumiem uzņēma neticīgi, taču viņa sekmes nebija nejaušas. Jau no 1899. gada viņi neatlaidīgi bija pilnveidojuši savu lidaparātu un, pats galvenais, savu lidotprasmi. Kad Vilburs 1908. gadā aizgāja savu Flyer uz Franciju, kļuva skaidrs, ka Raiti ir tāli apsteiguši Eiropas aviācijas celmlauži.
Taču aviācija tagad attīstījās ļoti strauji, un ilgstoši lidojumi drīz kļuva par ikdienišķu notikumu. 1909. gadā Luijs Blerio ar vienu no savām nelielajām, skaistajām lidmašīnām pirmais pārlidoja Lamanšu un, nolidojis 41 km, no Francijas nokļuva Lielbritānijā.
Raita, Blerio un cita drosmīgo un atjautīgo aviācijas celmlaužu varoņdarbi izraisīja neiedomājamu sajūsmu. Aviācija kļuva par jaunā gadsimta sensāciju. Bezbailīgie vīri, Kas publiskās sacīkstēs demonstrēja savu lidot prasmi, strauji kļuva par superzvaigznēm. Kad parīzieši kādas teātra izrādes laikā uzzināja, un starp skatītājiem ir Ādolfs Pežo, viens no pirmajiem lidotājiem, kurš gaisā sāka izpildīt dažādas pilotāžas figūras, viņi pieprasīja pārtraukt izrādi, lai lidotājs viņiem pastāstītu par aviāciju. Kādam citam lidotājam, Luijam Polānam, par viņa lidojumiem esot samaksājuši vairāk nekā miljonu franku. Savu slavu pirmie lidotāji bija godam nopelnījuši, jo lidot tolaik bija ļoti grūti un bīstami. Vaļējā kabīnē bija neērta, un tajā bija ļoti, ļoti auksti. Bez silta apģērba lidot nebija iespējams. Kad Blerio šķērsoja Lamanšu, viņš bija tērpies kombinezonā, taču jau drīz parādījās īpašs lidotāju apģērbs.
Kā lido lidmašīnas.
Kad lidmašīnas sasniedz lielu ātrumu, spēcīga vēja plūsma tai sitas pret spārniem. Šā vēja spēks paceļ lidmašīnu uz augšu, un tā var lidot. Lielā reaktīva lidmašīna paceļas no lidlauka, lai veiktu lidojumu: Spēcīgs vējš paceļ lidmašīnu augstu debesīs. Vēja spiediens uz spārniem liek lidmašīnai pacelties gaisā. Tuvojoties pacelšanās brīdim, lidmašīna palielina ātrumu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties