Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:428146
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Biogrāfija    4
  Dzīve    4
  Darbi    5
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Leonardo da Vinči (1452-1519) bija talantīgs Toskānas izcelsmes zinātnieks ar enciklopēdiskām zināšanām dažādās jomās. Leonardo da Vinči kā personība visspilgtāk ilustrē renesanses laika cilvēku. Viņš bija izcils arhitekts, anatoms, botāniķis, skulptors, inženieris, izgudrotājs, matemātiķis, gleznotājs, mūziķis un rakstnieks. Viņš tiek uzskatīts par vienu no pasaules izcilākajiem gleznotājiem un dižākajiem ģēnijiem, par talantīgāko cilvēku, kāds jebkad ir dzīvojis.
Savā referātā es izvēlējos aprakstīt tieši šo dižrenesanses pārstāvi, jo viņš bija ļoti daudzpusīgs mākslinieks un viņa darbi ir intriģējoši un noslēpumu caurvīti. Es vēlējos uzzināt ko vairāk par Leonardo da Vinči dzīvi un darbiem.

Biogrāfija
Leonardo da Vinči bija florenciešu mākslinieks, viens no izcilākajiem dižrenesanses meistariem, kurš bija slavens arī kā gleznotājs, tēlnieks, arhitekts, inženieris un zinātnieks. Viņa dziļā zināšanu un pētniecības mīlestība bija vadmotīvs viņa mākslas un zinātniskajiem mēģinājumiem. Viņa jaunievedumi glezniecības nozarē iespaidoja itāliešu mākslas gaitu vairāk kā gadsimtu pēc viņa nāves, un viņa zinātniskie pētījumi – sevišķi anatomijā, optikā un hidraulikā – izdarīja lielu attīstību mūsdienu zinātnē.
Dzīve
Leonardo ir dzimis 1452.gadā 15.aprīlī nelielā Toskānas pilsētiņā Vinči, netālu no Florences. Viņš bija turīga florenciešu notāra un zemnieces dēls. 60.gadu vidū ģimene apmetās uz dzīvi Florencē, kur Leonardo tika sniegta labākā izglītība, kādu Florence, Itālijas intelektuālais un mākslinieciskais centrs, varēja piedāvāt. Viņš ātri virzījās uz priekšu sabiedriski un intelektuāli. Viņš bija izskatīgs, pārliecinošs sarunās un izsmalcināts mūziķis un improvizators. Ap 1466.gadu viņš tika nodots par mācekli darbnīcā pie Andrea del Verročio, tā laika vadošā florenciešu gleznotāja un tēlnieka. Verročio darbnīcā Leonardo tika iepazīstināts ar daudzām aktivitātēm, sākot no svētbilžu un paneļa attēlu glezniecības līdz pat plaša mēroga marmora un bronzas skulptūru radīšanas. 1472.gadā viņš iestājās Florences gleznotāju ģildē, un 1476.gadā viņš joprojām tiek minēts kā Verročio palīgs. Verročio „Kristus kristīšanā” (apt.1470, Uffizi, Florence) uz ceļiem stāvošo eņģeli kreisajā pusē ir gleznojis Leonardo. 1478.gadā Leonardo kļuva par neatkarīgu meistaru. Viņa pirmais pasūtījums, uzgleznot svētbildi Palazzo Vecchio kapelā, florenciešu rāts namā, tā arī netika izpildīts. Viņa pirmais lielais gleznojums „Burvja pielūgšana” (sākts 1481, Uffizi) palika nepabeigts, tas tika pasūtīts priekš San Donato a Scopeto klostera Florencē. Citi darbi, kas attiecināti uz viņa jaunību ir tā sauktā „Madonna ar ziediņu” (apt. 1478, Ermitāža, Sanktpēterburga), portrets „Džinevras de Benči portrets” (apt. 1474, Nacionālā Galerija, Vašingtona, Kolumbijas apgabals) un nepabeigtais „Svētais Džeroms” (apt. 1481, Pinakotēka, Vatikāns). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties