Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:349936
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.08.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Saderināšanās    4
  Laulības vecums, šķēršļi laulības noslēgšanai    4
  Laulības izsludināšana    5
  Laulības noslēgšana    5
  Laulāto personiskās tiesības    6
  Laulāto mantiskās attiecības    7
  Laulības spēkā neesamība    10
  Laulības šķiršana    10
  Nobeigums    11
Darba fragmentsAizvērt

Saderināšanās

1937.gada Latvijas Republikas Civillikumā (turpmāk tekstā- Civillikums) ir ietverta nodaļa par saderināšanos, savukārt 1939.gada LPSR Laulību un ģimenes kodeksā (turpmāk tekstā- Kodekss) šādas nodaļas nav, un arī nevienā citā nodaļā saderināšanās nav paredzēta.
Civillikuma pirmajā apakšnodaļā noteiks, ka saderināšanās ir savstarpējs solījums savienoties laulībā, bet tā nedod tiesības tiesas ceļā prasīt laulības noslēgšanu; līgumsods, kas noteikts gadījumam, ja kāds atteicies doties laulībā, nav spēkā. Paredzēts, ka, ja saderināšanās tiek atcelta vai, ja kāds saderinātais no saderināšanās ir atkāpies, katram saderinātajam jāatdod visa tā manta, ko viņam dāvinājis otrs. Paredzēti arī gadījumi, kad dāvanas nav jāatdod.
Viens saderinātais no otra var prasīt atlīdzināt tiešos zaudējumus, kas radušies nākamo laulību sakarā, ja otrs saderinātais bez svarīga iemesla atsakās doties laulībā, vai tā uzvedas, ka šī uzvešanās ir svarīgs iemesls no laulības atteikties.
Noteikts arī tas, ka, ja līgavainis, kam ar nepilngadīgu līgavu bijuši miesīgi sakari, pēc atklātībā zināmas saderināšanās bez svarīga iemesla atteicies no laulības, tad viņam, samērā ar savas mantas līdzekļiem, jādod bijušajai līgavai uzturs, ja viņa ir trūcīga. Paredzēts arī, ka šis pienākums izbeidzas, ja līgava stājas laulībā vai dzīvo piedauzīgi. Šis pants nav piemērojams līgavainim, kas šo sakaru laikā nav sasniedzis pilngadību. Ja no šiem sakariem piedzimst bērns, un līgavainis bez svarīga iemesla atsakās no laulības, tad līgava var prasīt, lai viņu atzīst par viņa saderinātā šķirtu sievu.
No saderināšanās izrietošās prasības noilgst viena gada laikā, skaitot no dienas, kad tā atcelta vai kad saderinātais no tās atkāpies, bet saderinātās līgavas grūtniecības gadījumā- no tās dienas, kad viņa dzemdējusi, ja tajā laikā saderināšanās jau bijusi atcelta vai saderinātais no tās bijis atkāpies.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1183316
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties