Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:750125
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latviešiem gadskārta apzīmē Saules gada sevišķu notikumu secību, kas ar nemainīgu noteiktību atkārtojas katru gadu. Šo notikumu pamatā ir zīmīgas izpausmes dabā, kas rodas ritmiskām pārmaiņām Saules un Zemes savstarpējā attiecībā. Zemei viena gada laikā apritot ap Sauli, atšķirami četri svarīgi punkti, kas dabā samanāmi kā pārmaiņas dienas un nakts garumā. Ziemā tas ir punkts, kad diena visīsākā un nakts visgarākā, vasarā - diena visgarākā un nakts visīsākā, rudenī un pavasarī - diena un nakts vienādā garumā. Šie četri ekliptikas punkti sadala gadu četros lielos posmos - ceturkšņos. Katrs ceturksnis, tālāk sadalīts uz pusēm, sakrīt ar zīmīgām klimatiskām pārmaiņām dabā, ko izsauc pieaugošais vai dilstošais saules gaismas un siltuma daudzums. Tātad, kopā viena gada laikā Zemes ritējumā ap Sauli izceļas astoņi pieturas punkti vai notikumi, ko latvieši atzīmē ar gadskārtas svinamām dienām. Tās ir: Meteņi, Lieldienas, Ūsiņi, Jāņi, Māras, Miķeļi, Mārtiņi un Ziemassvētki.
Latvieši šajos astoņos pieturas punktos izveidojuši zīmīgas un īpatnējas gadskārtas svinību tradīcijas, kas dainās kupli apdziedātas. Daudzas senās gadskārtas ieražas pazīstamas vēl tagad, lai gan to īstā nozīme dažkārt jau aizmirsta.
Gadskārtas svinības, vadoties no notikumiem dabā, veido aktīvu norišu ciklu ļaužu dzīvē. Tās dod ļaudīm pelnītu atpūtu pēc darbā pavadīta laika posma, bet galvenais, - izaugušas no Saules gaitas radītiem pieturas punktiem, latviešu gadskārtas svinības veido pamatu latviešu senajai laika skaitīšanas sistēmai. Gadskārtas svinības uzskatāmas par svarīgāko elementu senajā laika skaitīšanā, jo to izvietojums gada tecējumā pārnes Saules ritma nemainīgo noteiktību uz seno kalendāru. Pārējās laika mēra vienības kārtojas starp šiem pamatelementiem, izveidojot sistēmu, kas savas skaidrības un vienkāršības dēļ iegaumējama bez uzrakstīta kalendāra, neprasa gadskārtējus pārkārtojumus vai sarežģītus aprēķinus. Varam droši pieņemt, ka laika mērīšanas vajadzība pastāvējusi kopš cilvēces sākumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1118051
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties