Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:943076
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā vācu okupācijas režīms turpinājās līdz 1.pasaules kara beigām - 1918.gada 11.novembrim, kad tika parakstīts Kompjenas pamiera līgums. Latvijas vēsturē sākās jauns nozīmīgs posms.
1917.gada beigās - 1918.gadā nodibinājās divi latviešu politiķu organizatoriskie centri, kam bija liela nozīme neatkarīgās Latvijas izveidošanā. Latviešu politiķu ilgstošā krieviskā orientācija (kopš jaunlatviešu kustības laikiem) tika radikāli mainīta. Ar boļševistisko proletariāta diktatūras Krieviju lielākajai daļai sabiedrisko darbinieku nebija pa ceļam. Valkā 1917.gada 17.novembrī nodibinājās Latviešu pagaidu nacionālā padome (LPNP), ko pārstāvēja J.Goldmanis, Z.Meierovics, J.Akuraters, O.Nonācs, V.Zamuels, K.Skalbe, A.Kroders u.c. Par savu tuvāko mērķi padome izvirzīja Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanu. Pēc Latvijas okupācijas padome pārcēlās uz Petrogradu un tur 1918.gada janvārī pieņēma lēmumu izveidot neatkarīgu demokrātisku Latvijas republiku, apvienojot visas latviešu apdzīvotās teritorijas un atdaloties no Krievijas. Savukārt vācu okupētajā Rīgā latviešu politiķu grupa nodibināja Demokrātisko bloku ar K.Ulmani un M.Valteru priekšgalā.
Dažādie latviešu politiķu grupējumi īsā laikā proklamēja trīs dažādas valstiskas iekārtas Latvijā. 1917.gada 9.decembrī provāciski orientētie politiķi (A.Krastkalns, F.Veinbergs, H.Kempelis) atbalstīja vācbaltu muižniecības un Vācijas plānu par Baltijas valsts nodibināšanu. Tajā bija paredzēts Baltiju pievienot Vācijai. Tādu pašu lēmumu 1917.gada 6. un 7.novembrī pieņēma Vidzemes, Igaunijas un Rīgas apvienotais landtāgs.
1918.gada 4.decembrī Maskavā nodibinājās Latvijas Pagaidu padomju valdība ar P.Stučku priekšgalā. Šī valdība savā 17.decembra Manifestā paziņoja par neatkarīgas Latvijas Padomju republikas nodibināšanu un visas varas pāreju padomju rokās. Decembrī latviešu strēlnieku pulki (jau kā Sarkanās armijas daļa) ienāca Latvijas teritorijā un 1919.gada 3.janvārī ieņēma Rīgu. P.Stučkas vadītā padomju valdība Rīgā noturējās piecus mēnešus - līdz 1919.gada 22.maijam, bet Latgalē - visu 1919.gadu. 1920.gada 13.janvārī tā demisonēja.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113885
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties