Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:860925
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 24 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  TIESU SISTĒMA LATVIJĀ    6
1.1.  Tiesu sistēmas reorganizācija    7
1.2.  Tiesu sistēmas efektivitāte    9
2.  TIESU NOSLODZE    12
2.1.  Pierādījumi par mediāciju, kā obligātā prasība    13
2.2.  Tiesas sēžu atlikšanas ierobežošana    16
2.3.  Paplašināt rakstiska procesa tiesas sēdes    19
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    22
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    25
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
1. Secinājums. Tieslietu ministrijas rosinātie grozījumi likumā “Par tiesu varu”, papildinot likumu ar 33.4 pantu, kurš nosaka rajona (pilsētas) tiesu reorganizāciju un 73.2 pantu, kurš attiecīgi nosaka tiesnešu pārcelšanu tiesas reorganizācijas gadījumā, ir efektīvs līdzeklis atsevišku teritoriju tiesām. Lai arī reorganizācija tika veikta ar mērķi mazināt tiesu noslodzi, reformas izlīdzināja lietu skaitu pa reģioniem, toties pats būtiskākais- neizskatīto lietu uzkrājums kopumā un garie lietu izskatīšanas termiņi joprojām ir kā aktuāla problēma Latvijas tiesu sistēmā.
1. Priekšlikums. Autore uzskata, ka tiesu pārslodzes un, līdz ar to, arī ilgās lietu izskatīšanas iemesls jāmeklē pašā lietu izskatīšanas būtībā. Lai novērstu pārmērīgos tiesāšanās ilgumus un lietu uzkrājumus, ir nepieciešamas ne tikai reformas, kas izlīdzina un sadala lietas pa apgabaliem, bet gan analizēt pašu procesuālo un organizatorisko darbību tiesās, proti, kāpēc lietu izskatīšanas tiek atliktas un vilcinātas. Turptetīm jāraugās, lai ar izmaiņām netiktu būtiski traucēta tiesas funkciju izpilde, jo tiesas spriešana kopumā ir efektīva tikai tad, ja tiek sasniegts vēlamais rezultāts.
2. Secinājums. Mediācija ir konfliktu risināšanas process. Tas ir brīvprātīgs process, kas ir kā papildinājums un reizē arī alternatīva tiesas procesam. Civilprocesa likuma 128. pantā otrās daļas 5.1 punktā tiek minēts, ka prasītājam, sagatavojot prasības pieteikumi, ir jāiekļauj ziņas par mediācijas izmantošanu strīda risināšanai pirms vēršanās tiesā. Lai arī šī ir viena no galvenajām prasībām, kas tiek prasīta sagatavojot prasības pieteikumu pirms vēršanās tiesā, nereti šī prasība pieteikumā tiek iekļauta tikai kā formalitāte.
Tādā gadījumā netiek sasniegts likuma cerētais mērķis, proti, ka pieteicējs pirms vēršanās tiesā izmantojis vai centies izmantot iespēju vērsties pie mediatora, tādā veidā ietaupot paša pieteicēja finansiālos līdzekļus, laiku un mazinot tiesu noslodzi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties