Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:918776
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Starptautiskās situācijas izmaiņas    4
  Molotova- Ribentropa pakts    5
  Latvijas okupācija un aneksija    6
  Latvijas sovetizācija    7
  Latvija nacistiskās vācijas okupācijas varā (1941-1945)    8
  Vācu okupācijas sākums    8
  Vācu pārvalde un tās represīvā sistēma    9
  Ebreju iznīcināšana    10
  Zemes pašpārvalde    10
  Nacistu režīma militārā politika    11
  Pretošanās nacistu okupācijai    11
  Kara beigu posms latvijā    12
  Secinājumi    13
  Izmantotās literatūras saraksts    14
Darba fragmentsAizvērt

Kara beigu posms latvijā
1944.gadā vasarā sākās Sarkanās amijas acīmredzama veiksmīga pretestība. Līdz augusta sākumam tika ieņemta visa Latgale. Cīņas pret padomju spēkiem cīnījās Latviešu leģiona 15. un 19. devīzijas. Vācu pavēlniecība atvilka savu karaspēka daļas uz Kurzemi. 13.oktobrī padomju karaspēks ieņēma Rīgu.
Latviešu leģiona 15 devīzija tika izvesta uz Vāciju pāformēšanai, bet 19 palika ielenkta Kurzemē un cīnījās ar Sarkano armiju.
Padomju režīms savā kontrolētajā Latvijas teritorijā 1944.-945.gadā izvērsa mobilizāciju. Iesauktie karoja ar Sarkanās armijas formējumiem. Kara beigu posmā Kurzemē ieplūda liels skaits bēgļu. Daudzi no Latvijas aizbēga uz Zviedriju. Uz vāciju tika izvests gandrīz 200 000 cilvēku. Vācu režīms šo taktiku suca par „izdedzināto zemi”, pretiniekiem atstājot tukšu teritoriju.
1945.gada 8.maijā R.Osis un viņa valdības locekļi vācu grupējuma Kurzemē aizbēga uz Vāciju un padevās angļiem. Līdz ar to Otrais pasaules karš Latvijas teritorijā bija beidzies.

Secinājumi
Analizējot speciālo literatūru var secināt, ka jebkurā gadījumā Latvijas iedzīvotāji vēlējās valsts suvernitāti, kad tā bija Padomju savienības sastāvā, kad bija okupēta ar nacistisko Vāciju. Lielvalstis neskatoties uz Baltijas vēlmēm realizēja savu politiku, manipulēja ar cilvēkiem saviem nodomiem, biedējot tos ar nošaušanu, maldinot tos. Cilvēkus nogalināja bez pamata, bez nozieguma, bez tiesas sprieduma, vienkārsi kādu savu iemeslu dēļ. Kāpēc nogalināja ebrejus? Jo tie bija ebreji, vienkārši un bez izdomām. Holokausts bija visbriesmīgakā tā laika akcija, par kuru bez sirdsāpēm runāt nav iespējams. Iznīcināja garīgi slimos un čigānus, attīrija zemi. Tā laika vācijas vadība bija ļoti nežēlīga.
Iedzīvotaji, manuprāt, tomēr iekļūstot vācijas okupācijā un sākoties karam saprata, ka Padomju Savienības sastāvā tomēr dzīvot bija daudz mierīgāk. Nesakot jau par Ulmaņa laikiem, kas salīdzinājumā ar visām šīm briesmām bija paradīze virs zemes.
Visas briesmas izbeidzās un drausmīgais karš beidzās, Latvija tika „iztukšota”, kurš bēga, kurus izveda, deportēja, iznīcināja, bet tas viss beidzās un turpinājuma tam nebija. Un nedod dievs iesākties trešajam pasaules karam.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties