Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:739114
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kā norādīja angļu economists S. Parkinsons – nodokļi un to iekasēšana ir tik veca, kā pasaule, un to pirmsākumi meklējami sensenos laikos, kad kādas vietējas cilts valdnieks lika aizprostot upes ieteku un ņēma samaksu par caurbraukšanu no tirgotājiem un ceļotājiem. Jau kopš seniem laikiem starp izveidotajām valstīm bija vērojama starptautiskā sadarbība, un vislielākā – tieši tirdzniecībā. Valstis, saprotot tirdzniecības attīštības nozīmīgumu, protams, centās šo procesu kaut kā noregulēt un kontrolēt, veidojot īpašu kontroles aparātu. Laikam, tas arī bija pirmā muitai līdzīga parādība. Laika gaitā šī parādība nemitīgi attīstījās, un tagad nav tādas valsts, kurai nebūtu muitas.
Muita ir valsts izveidota institūcija, kas veic valsts ekonomisko robežu aizsardzību, sniedz informāciju par starpvalstu tirdzniecības apjomiem, kā arī pilda citus valsts noteiktus uzdevumus. Šobrīd muitai bez tradicionālajiem uzdevumiem, tādiem kā muitas maksājumu aprēķināšana un iekasēšana, aizliegto precu importa un ekporta kontrole, papildus nopietni jānodarbojas ar stratēģisko un dubultā pielietojuma precu kontroli, kā arī jāierobežo pirātisko un kontrafakto precu izplatību, jānodrošina starptautiskās tirdzniecības aizliegumu ievērošana attiecībā uz apdraudētajām dzīvnieku un augu sugām. [2; 10.lpp.]
Atšķirībā no attīstītajām pasaules valstīm jau ar kopīgām stabilām muitas tradīcijām, Latvijas muita vēl ir jauna un tās tradīcijas vēl nav pilnībā izveidotas. Jau no 13.gadsimta Latvijas teritorijā norisinājās spilgtie vēsturiskie notikumi, kuru iespaidā ne tikai izveidojas pirmā muita Latvijā, bet arī pamazam veidojas tagadējas muitas tradīcijas un likumi. Galvenos no šiem notikumiem autore uzsvers savā studiju darbā.
Latvijas muitas attīstības nozīmīgs punkts bija iestašanās Eiropas savienībā (ES), jo vienlaikus ar Latvijas pievienošanos ES 2004.gada 1.maijā Latvijas muita iekļāvās ES Muitas savienībā, un nu jau septīto gadu gan muita, gan komersanti strādā saskaņā ar ES normatīvajiem aktiem. Iestājoties ES, Latvijas valsts kļūva par vēl vienu “pasaules” muitas dalībvalsts. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1310126
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties