Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:776517
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  KREDĪTA TEORĒTISKIE ASPEKTI    5
1.1.  KREDĪTA BŪTĪBA, FUNKCIJAS UN RAŠANĀS CĒLOŅI    5
2.  KREDĪTA TIRGUS ATTĪSTĪBA LATVIJĀ    13
3.  LATVIJAS KREDĪTA TIRGUS KREDĪTPORTFEĻA KVALITĀTES ANALĪZE    21
  PRIEKŠLIKUMI UN SECINĀJUMI    24
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    26
Darba fragmentsAizvērt

KREDĪTA TEORĒTISKIE ASPEKTI

Kredīts - naudas vai citu atvietojamu lietu aizdevums, ko personām sniedz kredītiestāde un, kas dod tiesības šīm personām rīkoties ar naudu vai citām atvietojamām lietām un uzliek saistības atdot naudu vai citas atvietojamas lietas ar vai bez procentiem.
Vārds „kredīts” cēlies no latīņu valodas credare – ticēt, uzticēties.
Kredītiestāde - sabiedrība, kas dibināta, lai pieņemtu noguldījumus un citus atmaksājamus līdzekļus un savā vārdā izsniegtu kredītus. Latvijā kredītiestādes darbojas kā banka vai krājaizdevu sabiedrība, vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle).
Mūsdienu tirgus ekonomika nav iedomājama bez plašām kredītattiecībām. Pateicoties tām, rodas labvēlīgas iespējas kapitāla pārplūdei no mazāk ienesīgām ekonomiskām nozarēm uz ienesīgākām, tās paātrina preču realizāciju, samazina ar naudas apgrozību saistītās izmaksas, sekmē kapitāla uzkrāšanu. Kredīts dod iespēju savlaicīgi un pilnīgi apmierināt uzņēmumu vajadzības pēc naudas līdzekļiem dažādos laika posmos, efektīvi izmantot naudas resursus tautsaimniecībā. Savukārt kredītu piešķiršanas pamatmērķis ir gūt peļņu no šiem darījumiem. Tātad mēs varam secināt, ka ar kredīta palīdzību peļņu jeb labumu gūst abas puses - gan aizdevējs jeb kreditors gan aizņēmējs jeb debitors.
1.1.KREDĪTA BŪTĪBA, FUNKCIJAS UN RAŠANĀS CĒLOŅI

Uz ekonomikas parādības virsmas kredītu uzskata kā laicīgu mantu un naudas līdzekļu aizņemšanu. Ar kredīta palīdzību tiek iegūtas dažādas materiālās vērtības, mašīnas, mehānismi; iedzīvotāji iepērk preces uz nomaksu. Ekonomikas zinātne par naudu un kredītu pēta nevis “mantas” attiecības, bet attiecības starp subjektiem. Tātad, kredītu kā ekonomisku kategoriju apskata kā sabiedrisko attiecību noteiktu veidu, tomēr kredīts neattiecas uz visām sabiedriskajām attiecībām, bet tikai uz tām, kuras atspoguļo ekonomiskos sakarus, vērtības kustību. [9;165]
Daži autori uzskata, ka kredītā galvenais ir aizdevumu procesa iemaksa būtība. Tam ir svarīgi iemesli: aizdevumu procents neizbēgami eksistē blakus kredītam, bez tā kredīta darījums ir nedabisks.
Mūsdienu kredītsistēmas svarīga iezīme ir aizdevuma procenta saņemšana. Tas ir saistīts ar to, ka banku kredītu galvenokārt var nodot uz iesaistītu līdzekļu pamata, kuri bankai ir kā maksas resursi. Bankas, kā komerciālie uzņēmumi, ekonomiski nevar pirkt resursus par maksu, kā arī pārdod savus kredītus bez maksas. Kredīta maksas raksturs izraisa tādu kustību, kā kapitāla kustību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties