Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:407517
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zemkopība
Viduslaiku sākumā zemkopība ieguva arvien lielāku nozīmi. Senāk galvenā latvju labība bija mieži, no kuriem cepa arī maizi. Otra galvenā kultūra bija kvieši. Cilvēki sēja arī rudzus, sējas linus, arī zirņus, griķus, auzas, kā arī lauka rāceņus un lauka pupas. 8.-9.gadsimtā pieauga ziemas rudzu nozīme. Labība pēc novākšanas tika žāvēta, tad kulta ar vālēm. Graudus sasmalcināja ar maziem vienrokas un lieliem divroku graudberžiem.
Sākumā, lai iekārtotu laukus, zemnieki līda līdumus, bet vēlāk radās tīrumu zemkopība. Lai iegūtu līdumu, zemnieki izcirta mežus, nocirstos kokus un izlauztos celmus turpat uz vietas sadedzināja. Pēc tam attīrīto lauku uzara. Pelni bija lielisks mēslojums. Taču ar laiku raža samazinājās, un līdums kļuva neauglīgs. Tāpēc zemniekiem bija jāpārceļas uz citu dzīves vietu.
Pamazām zemnieki ievēroja, ka lauki ilgāk saglabā auglību, ja uz tiem pēc ražas novākšanas gana lopus. Zemnieki sāka izmantot lopu mēslus ražas palielināšanai. Līdums pamazām pārvērtās par tīrumu- lauku, kuru varēja apstrādāt vairākus gadus, saglabājot tā auglību. Tiklīdz tīrums kļuva neauglīgs, to mēsloja vai arī atstāja papuvē- kādu laiku neapsēja, lai zeme uzkrātu spēkus.
Sākumā pazina tikai divlauku sistēmu- laukus, kurus apstrādāja, un laukus, kuri atpūtās-, bet pamazām 11.gadsimtā jau ieviesās arī trīslauku sistēma- trešie bija lauki, kuros sēja ziemājus.
Galvenie lauksaimniecības darba rīki bija koka arkls, ecēšas, lāpstas, kapļi, izkapts, sirpis, grābeklis, dakšas. Ne vēlāk kā 9.gadsimtā ieviesās spīļarkls. Sākumā to vilka vērsis, bet pēc tam zirgs. Vēlāk sāka lietot izkapti. Malēji pazina rokas dzirnavas jeb vienkārši dzirnas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1206595
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties