Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:728056
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

2007. gads
Koncerns Latvijas dzelzceļš (LDz) ir viens no lielākajiem valstī, uzņēmumā strādā vairāk nekā 13000 darbinieku. LDz ir lielākais sociālā un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs valsts budžetā, kas ar savu saimniecisko darbību dod nozīmīgu ieguldījumu valsts tautsaimniecībā.
Restrukturizācijas rezultātā ir izveidots koncerns, kas sastāv no mātes uzņēmuma valsts a/s “Latvijas dzelzceļš” un septiņiem meitas uzņēmumiem - a/s “Pasažieru vilciens”, a/s “Starptautiskie pasažieru pārvadājumi”, a/s “VRC Zasulauks”, SIA “Dzelzceļa apsardze”, SIA “LDz infrastruktūra”, SIA “LDz Cargo”, SIA “LDz ritošā sastāva serviss”.
LDZ ir lielākais uzņēmums valstī, kura personālu veido vairāk nekā
13 000 cilvēku. Laikā, kad lielākas peļņas meklējumos cilvēki brauc uz ārzemēm, Latvijas dzelzceļa pienākums ir atrast vislabāko motivāciju, lai dzelzceļa speciālisti paliktu strādāt dzelzceļa transportā. Personāla motivācijā tiek izmantoti tādi instrumenti kā regulāra algas palielināšana, inflācijas piemaksa pie ikmēneša algas, prēmijas par labiem darba rezultātiem, kā arī Kolektīvais līgums, kas ir izstrādāts sadarbībā ar Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrību. Piemēram, katra darbinieka apdrošināšanas summa tiko palielināta līdz 1000 latiem, katrs strādājošais var rēķināties ar 500 latlem sadzīves traumas gadījumā, tiek pilnveidotas vitas sociālo garantiju formas, tiek labiekārtotas darba vietas, paaugstinot Tradicionāli Latvijas dzelzceļam izveidojušies noturīgi kontakti ar valstīm Austrumos. Tie ir cieši un auglīgi kontakti ar Dzelzceļu sadarbības organizāciju, ar Dzelzceļu transporta padomi, ar Starptautisko koordinācijas padomi Transsibīrijas pārvadājumos, Uzņēmums veiksmīgi sadarbības ar tādiem darbā pārbaudītiem pārtneriem kā Krievijas Federācijas, Baltkrieviias, Lietuvas un Igaunijos dzelzceļu. 2005. gadā 269 uzņēmuma speciālisti tika komandēti uz 37 pasaules valstim darba jautājumu risināšanai.
Lai gan Latvija neatrodas Eiropas centrālajā daļā, bet šī kontinenta Austrumos, taču tieši šī iemesla dēļ tā var pretendēt stratēģiski svarīga centra lomai transkontinentalājos pārvadājumos. Tādēļ uzņēmums nodibināja, uztur un veido jaunus kontaktus ar starptautiskām un reģionālām dzelzceļnieku organizācijām.
2005. gads 7. un 8.aprīlī Rīgā pēc Eiropas dzelzceļu un infrastruktūras savienību (CER) iniciatīvas, sadarbībā ar Eiropas Investīciju bankas atbalstu notika konference par tēmu — dzelzceļu finansēšanas attīstība. Konferencē piedalījās vairāk neka 50 dalībnieku, to skaita ES valstu transports ministri un dzelzceļu vadītāji. LDZ jau kopš 1992. gads sadarbojas ar Starptautisko, dzelzceļu savienību (UIC), kas apvieno vairāk neka 150 organizāciju piecos pasaules kontinentos. Kopš 2000. gads sadarbojas ar Starptautisko dzelzceļa transporta komiteju (CIT). Kopumā uzņēmums realizē atklātu diskusiju un aktīvu sadarbību ar dažādām starpvalstu un sabiedriskajām organizācijām, ka sir ieinteresŗtas dzelzceļa trnsporta attīstībā.
Tradicionāli Latvijas dzelzceļam izveidojušies noturīgi kontakti ar valstīm Austrumos. Tie ir cieši un auglīgi kontakti ar Dzelzceļu sadarbības organizāciju, ar Dzelzceļu transporta padomi, ar Starptautisko koordinācijas padomi Transsibīrijas pārvadājumos, Uzņēmums veiksmīgi sadarbības ar tādiem darbā pārbaudītiem pārtneriem kā Krievijas Federācijas, Baltkrieviias, Lietuvas un Igaunijos dzelzceļu. 2005. gadā 269 uzņēmuma speciālisti tika komandēti uz 37 pasaules valstim darba jautājumu risināšanai.
Dzelzceļa specifika zināmā mērā ietekme arī korporatīvās attiecības uzņēmuma iekšienē. Daudzu tūkstošu lielais kolektīvs ir kā vienota sabiedrība, kurā ir gan dzelzceļnieku dinastijas, kurai ir gan kopēji svētki, kura prot ne tika strādāt, bet arī atpūsties. Piemēram, arī 2005. gadā notika Latvijas dzelzceļa dzimšanas dienai — 5. augustam — veltīti pasākumi: sporta svētki Latgalē un Kurzemē, veterināru godināšana un labāko darbinieku apbalvošana Latvija Dzelzceļu vēstures muzejā. Par godu šiem svētkiem muzejā atklāja ritošā sastāva brīvdabas ekspozīciju. Sliežu ceļu, peronu un apkārtējās teritorijas labiekārtošanai muzejā Latvija dzelzceļš izlietoja aptuveni 100 tūkst. latu.
Valsts akciju sabiedrība Latvijas dzelzceļš (LDZ) veic pasažieru un kravu pārvadājumus, uztur un modernizē dzelzceļa infrastruktūru, sniedz ritošā sastāva remonta pakalpojumus Latvijas un starptautiskajā tirgū. Uzņēmuma darba efektivitāti ietekmē gan iekšējie, gan ārējie faktori. Viens no lielākajiem sadarbības partneriem Austrumos ir Krieviias Federācija. Sobrīd 50% Krievijas ārējās tirdzniecības kravu tiek sūtītas uz Eiropas Savienību. Taču tranzīta kravu virzību pa Latvijas dzelzceļu lielā mērā ietekmē Krievijas politika tarifu jautājumā ar mērķi — naftas produktus, melnos metālus, minerālmēslus un citas ekonomiski izdevīgas kravas transportēt caur Krievijas ostām. Konkurenci tranzīta pārvadājumos saasina arī citas alternatīvas, piemēram, iespēja izmantot Igaunijas, Lietuvas, Somijas vai pašas Krievijas ostas un dzelzceļa infrastruktūru. Tāpat arī citu transporta veidu izmantošana, piemēram, autotransportu, caurruļvadus un citus.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties