Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:577766
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Nacionālo parlamentu loma un ietekme ES politikā    4
2.  Eiropas Parlamenta pilnvaras    6
  Secinājumi    17
  Bibliogrāfija    18
Darba fragmentsAizvērt

Līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, aizvien vairāk uzmanība tiek pievērsta Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kuras notiks 12.jūnijā. Šāda veida vēlēšanas Latvijā notiks pirmo reizi un tajās būs jāizraugās 9 deputāti, kas Latviju pārstāvēs Eiropas Parlamentā. Jo tuvāk vēlēšanas, jo spilgtāk redzams, ka gan lielai sabiedrības daļai, gan politiskajām partijām nav īsti skaidrs, kādas ir Eiropas Parlamenta kompetences, darbības principi un deputātu pilnvaras.

Man šķiet interesanti analizēt triju atšķirīgu partiju (Jaunais laiks, apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” un Tautas partija) Eiroparlamenta priekšvēlēšanu programmas un izpētīt to, kādā mērā šo partiju izvirzītie solījumi vēlētājiem atbilst reālajām Eiropas Parlamenta darbības pilnvarām, kompetencēm.

Darba hipotēze – kaut arī lielākā daļa politisko partiju savās priekšvēlēšanu programmās kā prioritāti ir izvirzījušas Latvijas nacionālo jautājumu risināšanu Eiroparlamentā, tām tomēr nav skaidras viņu patiesās realizēšanas iespējas pārnacionālajā 25 valstu kopparlamentā.
Darba problēma – manuprāt, Latvijas kā pavisam jaunas Eiropas Savienības dalībvalsts vadošās partijas, izstrādājot un piedāvājot vēlētājiem savas Eiroparlamenta deputātu darbības programmas, vadlīnijas, dažkārt pārvērtē savu lomu, iespējas Latvijas interešu virzīšanā un aizstāvēšanā Eiropas Parlamentā.
Darba mērķis – izpētīt triju partiju (JL, PCTVL, TP) Eiroparlamenta priekšvēlēšanu programmas un izsecināt, vai partijām ir skaidrs priekšstats par reālajiem uzdevumiem un iespējām, 9 deputātiem aizstāvot Eiropas Savienības un Latvijas intereses Eiropas Parlamentā.

Šajā referātā tiks izmantoti tādi literatūras avoti kā Richard Katz&Bernard Wessels “The European Parliament, the national parliaments and European integration”, Corbett, R., Jacobs, F., Shackleton, M “The European Parliamnet”, Wallance&Wallance “Policy-making in the European Union”u.c.
Liela daļa Latvijas politisko partiju vadītāju un Eiroparlamenta deputātu kandidātu nāk no Saeimas deputātu vidus. Viņiem ir zināma nacionālā parlamenta darba pieredze savā valstī un daudziem arī pieredze Eiropas Savienības institūcijās kā kandidātvalsts valdības un Saeimas pārstāvjiem. Tāpēc radies priekšstats, ka darbs Eiroparlamentā būs gluži tas pats.

Uzskatu par nepieciešamu, pirms pētīt jautājumu par Eiroparlamenta darbības būtību, ļoti īsi noskaidrot nacionālo parlamentu lomu un iespējas Eiropas Savienībā. Par teorētisko bāzi izvēlējos Richard Katz&Bernard Wessels grāmatu “The European Parliament, the national parliaments and European integration”. Šie autori atspoguļo ES dalībvalstu nacionālo parlamentu ietekmi Savienības politikas procesos, un apgalvo, ka, pamatojoties uz subsidaritātes principu, nacionālo parlamentu loma nākotnē varētu pieaugt.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1180650
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties