Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:829643
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmās demokrātiskās vēlēšanas.
1920.gada 17. un 18. aprīlī notika Satversmes sapulces vēlēšanas. Balsstiesības bija neatkarīgi no dzimuma visi 21 gadu sasniegušie Latvijas pilsoņi. Divdesmit četras partijas un politiskās grupas cīnījās par 150 vietām sapulcē. Aktivitāte bija augta – 84,9% no balsstiesīgajiem. Pilsonības pārstāvji ieguva 76 vietas, bet tie bija sašķēlušies vairākās partijās. Par lielāko pilsonisko partija kļuva Zemnieku savienība. Svarīgi bija arī tas fakts, ka tika reģistrēti pilsoņi, politiskās partijas un vēlētāju apvienības. Pat sākās priekšvēlēšanu aģitācijas. Nu jau ievēlētie Satversmes sapulces deputāti 1. maijā sanāca uz pirmo sēdi, kurā par priekšsēdētāju ievēlēja Jāni Čaksti. Reti kurš tajā laikā bija atbilstošs tik augstam amatam kā viņš. J.Čakste bija liela politiskās un sabiedriskās darbības pieredze, viņš bija saticīgs, tomēr nevarētu teikt, ka gļēvs, jo vairakkārt viņam un K.Ulmanim bija konflikti, jo Čakste ne vienmēr vēlējās atbalstīt varaskāro Ulmani.
Sapulce.
Sapulce darbojās kā pagaidu parlaments, kas sava mandāta laikā deva 205 likumus un 435 citus lēmumus. Galvenie Satversmes sapulces uzdevumi bija ,pirmkārt, izstrādāt un apstiprināt valsts pamatlikumu Satversmi , otrkārt, izstrādāt agrāro reformu un sākt realizēt to. Veidojot Satversmi, par pamatu ņēma Francijas, Šveices un Veimāras republikas konstitūcijas. Satversme noteica, ka Latvija ir demokrātiska republika, kurā vara pieder Latvijas tautai.
Saeima – pieder likumdošanas vara: sastāv no 100 deputātiem, kurus ievēl uz 3 gadiem. Saeima ievēlē Valts prezidentu, apstiprina Ministru kabinetu un kontrolē tā darbību; apstiprina citas valsts augstākās amatpersonas
Valsts prezidents – ievēlē Saeima uz 3 gadiem; pieder likumu ierosināšanas un izsludināšanas tiesības; ir armijas virspavēlnieks un valsts reprezentatīva persona.
Ministru kabinets – realizē izpildvaru; kabineta vadītāju nozīmē Valsts prezidents, par savu darbību atskaitās Saeimai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1146179
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties