Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:312699
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tautas poētiskā daiļrade ir katras tautas vecākais garīgās un materiālās kultūras attstības gaitas atspulgs; no tālas senatnes tā uzkrāj un ataino sava laika tautas zināšanas, ētiskos un estētiskos uzskatus, dzīves vēturiskās attīstības gaitā izraisītos pārdzīvojumus, cerības un ilgas. Tautas daiļrades dažādo žanru vidū savdabīga vieta ir arī teikām. Latviešu folklorā teikas blakus pasakām ir viens no plašākajiem un nozīmīgākajiem vēstītājas folkloras žanriem. Teikas ir apjomā īsi, nesaistītā valodā radīti, tautas poētiskās daiļrades sacerējumi, kas atbilstoši sava laika zināšanām un uzskatiem pauž cilvēku atziņas par dabas un sabiedrības parādībām.
Teikas ir cieši saistītas ar dzīvi, tās izaugušas no sava laika cilvēku tieksmes un nepieciešamības iedziļināties apkārtējā pasaulē, izprast tās norises. Tās nav tikai vēstītājas par šiem jautājumiem, bet atbilstoši sava laika zināšanām sniedz arī to izskaidrojumu. Var teikt, ka teikas glabā mūsu tagadējo dažādo zanātņu – vēstures, dabzinātņu, ģeografijas, botānikas u. C. Aizsākumus. Bet teikas ir tautas poētiskās vārda mākslas veids, tādēļ vēstījums tur nav sauss dzīvē un darbā gūto zināšanu, atzinumu un pierādījumu uzskaitījums; īstas vai savā laikā iedomātas patiesības, notikumu un uzskatu atainojums teikās arvienu apvīts ar tautas iztēli.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties