Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:932321
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jēdziens “Latviešu leģions” nav viennozīmīgs, jo no vienas puses tiek piedāvāta vācu okupācijas varas izpratne un definīcija, bet no otras savukārt – latviešu pārstāvju viedoklis.
Lai novērstu visas neskaidrības, kas bija radušās ap jēdzienu “latviešu leģions” ieviešanu, 1943. gada 26. maijā Himlers noteica: “Nosaukums “Latviešu leģions” ir kopējs apzīmējums visām ierošu SS (Waffen SS) un policijas sastāvā izveidotajām latviešu vienībām. Latviešu leģions ir pakļauts SS reihsfīreram” [2;113] Tātad Latviešu SS brīvprātīgo leģions (neoficiālai lietošanai saīsināti – Latviešu leģions) bija kopējs apzīmējums latviešu vienībām, kuras izveidoja ieroču SS un policijas ietvaros.

Viens no būtiskākajiem leģiona formēšanas principa jautājumiem saistās ar to, vai leģions tik tiešām tika formēts uz brīvprātības pamatiem vai arī piespiedu kārtā.

Haralds Otto savā rakstā “Kā vācieši okupētajā Latvijā mobilizēja “brīvprātīgos” leģionā” iezīmē, ka izstudējot vācu dokumentus, nonāk pie slēdziena, “ka pēc Vācijas ierosmes un Vācijas valsts tiešā kontrolē no 1943. gada sākuma notika sistemātiskas Latvijas vīriešu iesaukšana leģionā atbilstoši viņu vecuma grupai. Vācu kontrole pār iesaukumu karaklausībā nenotika atklāti, jo publiskos paziņojumus parakstīja kāds no latviešiem, piemēram, Rūdolfs Bangerskis.” [5; 214] Autors nepārprotami pauž savu viedokli šajā jautājumā : “ Uzskatu, ka tad, ja notiek iesaukšana karaklausībā, nevar runāt ne par kādu brīvprātības principiem.” [5;214]…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties